[139] Η αλήθεια γύρω από έναν μύθο σχετικά με τη Λάρνακα

Κάποιοι από τους παλιούς Λαρνακείς διηγούνται ένα περιστατικό σύμφωνα με το οποίο η Λάρνακα δεν έγινε έδρα της βρετανικής διοίκησης. Πρόκειται όμως περί μύθου.

Σύμφωνα με το περιστατικό, όταν ο πρώτος κυβερνήτης Σερ Γκάρνετ Γούλσλεϋ έφτασε στη Λάρνακα στις 22 Ιουλίου 1878, διαπραγματεύτηκε με έναν Κύπριο έμπορα ιταλικής καταγωγής, τον Ριχάρδο Ματτέι, την ενοικίαση του αρχοντικού του που βρισκόταν στο παραλιακό μέτωπο, στη θέση που κτίστηκε αργότερα το ξενοδοχείο «Τέσσερα Φανάρια». Ο Ματτέι αρνήθηκε να ενοικιάσει το αρχοντικό του στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και έτσι η Λάρνακα έχασε την ευκαιρία να γίνει η έδρα της αποικιακής κυβέρνησης. Για αρκετά χρόνια οι Λαρνακείς θεωρούσαν το Ριχάρδο Ματτέι υπεύθυνο για την απώλεια της μοναδικής αυτής ιστορικής ευκαιρίας.

Γνωρίζοντας όμως καλά την αγγλική σχολαστικότητα, μεθοδικότητα και σοβαρότητα στη λήψη των αποφάσεων, θεωρείται απίθανο ένα τέτοιο περιστατικό – ακόμα και να έγινε – να επηρέασε τις τελικές επιλογές του Λονδίνου. Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο που να δείχνει ότι οι Άγγλοι, σκέφτηκαν να καταστήσουν τη Λάρνακα πρωτεύουσα της νέας τους αποικίας.

Μια ιστορική φωτογραφία από τον Ιούλιο του 1878 όταν οι Άγγλοι κατάπλευσαν στη Λάρνακα. Στο βάθος το Κάστρο

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Λευκωσία ήταν η διοικητική πρωτεύουσα, ενώ η Λάρνακα, ως το εμπορικό και προξενικό κέντρο της Κύπρου ήταν η μόνη πόλη που έχαιρε σχετικής ελευθερίας και ενός ευρωπαϊκού κοσμοπολιτισμού. Πριν την άφιξη των Άγγλων, το Εμποροδικείο, οι πρώτες τράπεζες, το μοναδικό λοιμοκαθαρτήριο, το τηλεγραφείο και πολλές άλλες υπηρεσίες βρίσκονταν στη Λάρνακα. Το λιμάνι της, αποτελούσε πύλη εισόδου νέων ιδεών και τάσεων, που έφερναν στο νησί οι πάσης φύσης διακοινούμενοι στο εξωτερικό, διπλωμάτες, εμπορευόμενοι και ταξιδιώτες. Την περίοδο αυτή η Λάρνακα ήταν μια όαση ελευθερίας στην καθολική καταχνιά της  τουρκικής καταπίεσης.

Αγγλική πομπή έξω από τη Λευκωσία. Μιναρέδες δεσπόζουν της πόλης

Πληθυσμιακά η Λευκωσία είχε το 1881 – τρία χρόνια μετά την αγγλική παρουσία – 11.536 κατοικούς με δεύτερη τη Λάρνακα με 7.833 κατοίκους. Τρίτη ερχόταν η Λεμεσός με 6.131 κατοίκους. Η Λευκωσία παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου γιατί το επέλεξαν οι Άγγλοι και το ήθελαν οι Τούρκοι, αφού εκεί το τουρκικό στοιχείο κυριαρχούσε κοινωνικά αλλά και πληθυσμιακά. Επί πλέον στη Λευκωσία, οι τουρκικές ιδιοκτησίες [σπίτια-γαίες], καθώς και τα οθωμανικά ιδρύματα [τζαμιά-σχολεία-κοιμητήρια] υπερτερούσαν συγκριτικά με τη Λάρνακα. Με γραπτή διακοίνωση, οι Τούρκοι αξίωσαν από τους Βρετανούς να παραμείνει σε λειτουργία στη Λευκωσία το Ιεροδικείο [δικαστήριο για υποθέσεις μεταξύ των μουσουλμάνων]. Για τους πιο πάνω λόγους, οι Βρετανοί διατήρησαν τη Λευκωσία διοικητική πρωτεύουσα της Κύπρου.

Βιβλιογραφία: 1. Σταύρου Γ. Λαζαρίδη, Μια ιστορική αναδρομή μέσα από γκραβούρες εποχής 1878-1900, σσ.32,38. Ιούλιος 1984. 2. Γιώργος Γιωργής, Η Λάρνακα των Μαυροΐδηδων και του Εμπορίου 1878-1937, σ.17, έκδοση Δήμου Λάρνακας.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Κοινωνική ζωή. Bookmark the permalink.

2 Responses to [139] Η αλήθεια γύρω από έναν μύθο σχετικά με τη Λάρνακα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s