[147] «Στον κάμπο του Λευκαρίτη» τα πρώτα προσφυγικά αντίσκηνα

Ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού μπροστά από τα κτήρια στον "κάμπο του Λευκαρίτη"

Ένας από τους χώρους γύρω από τη Λάρνακα που γέμισαν με προσφυγικά αντίσκηνα τις πρώτες μέρες της καταστροφής και του εκτοπισμού του 1974 ήταν ο «κάμπος του Λευκαρίτη». Ο «κάμπος» βρισκόταν δεξιά της σημερινής Λεωφόρου προς τη Λεμεσό και κάλυπτε μια μεγάλη έκταση που ξεκινούσε από τα δεύτερα φώτα τροχαίας της Λεωφόρου μετά από εκείνα της Πυροσβεστικής και έφτανε μέχρι το ύψος που βρίσκονται τα επόμενα φώτα, εκεί που η οδός Κωνσταντινουπόλεως τέμνει τη Λεωφόρο. Την εποχή εκείνη η περιοχή αυτή ήταν ακατοίκητη.

Ο χώρος χρησιμοποιόταν από την εταιρεία Λευκαρίτη για τη φύλαξη διαφόρων υλικών ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν παλιά λεωφορεία, παλιά λάστιχα κ.α. Κρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτική Άμυνα σαν προσωρινός χώρος εγκατάστασης των πρώτων προσφυγικών αντισκήνων όχι μόνο λόγω της μεγάλης έκτασής του αλλά και γιατί, μεγάλο μέρος του «κάμπου» ήταν τσιμεντωμένο κάτι που διευκόλυνε στο στήσιμο των αντισκήνων.
Για πολλούς μήνες οι πιο άτυχοι από τους πρόσφυγες ακούμπησαν εδώ τον πόνο και τη στεναχώρια τους. Κάποιοι άλλοι πιο «τυχεροί», βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία, σε μισοκατασκευασμένες οικοδομές ή σε σπίτια φίλων και συγγενών. Στον «κάμπο» η διαβίωση ήταν πολύ δύσκολη αφού τόσο η ζέστη του καλοκαιριού όσο και το ψύχος του χειμώνα ταλαιπώρησαν για πολλούς μήνες τους πρόσφυγες, που προέρχονταν οι περισσότεροι από την Επαρχία της Αμμοχώστου.

Την εποχή εκείνη της κρίσης, η εταιρεία Λευκαρίτη είχε ξεκινήσει από τον «κάμπο» καθημερινές γραμμές λεωφορείων για την μεταφορά πολιτών προς Λεμεσό και Λευκωσία. Σταδιακά όλοι αυτοί οι πρόσφυγες – και του «κάμπου» – στεγάστηκαν σε συνοικισμούς που κτίστηκαν γύρω από τις πόλεις, σε σπίτια αυτοστέγασης και σε τουρκοπυπριακές περιουσίες και σπίτια που είχαν εγκαταλειφθεί.

 Κατά πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, ο «κάμπος» χωρίστηκε σε οικόπεδα με αποτέλεσμα σ’ όλη αυτή την περιοχή να οικοδομηθεί μια μοντέρνα συνοικία από νεόκτιστα σπίτια και πολυόροφες οικοδομές που στεγάζουν γραφεία εταιρειών, δικηγορικά γραφεία, καταστήματα παντός είδους και τραπεζιτικά συγκροτήματα.
Οι τέσσερις φωτογραφίες-ντοκουμέντα που δημοσιεύονται, τραβήχθηκαν από το μέλος της Πολιτικής Άμυνας μ. Νίκο Φυσεντζίδη που είχε λάβει μέρος στην ανακούφιση των προσφύγων. Παραχωρήθηκαν για δημοσίευση από τον καλό φίλο Κωστάκη Φυσεντζίδη.
Advertisements
This entry was posted in Έκτακτα περιστατικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s