[149] Οι εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Λάρνακα

 

ΜΗτροπολιτικός ναός, αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Ο Μητροπολιτικός ναός, αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Στις 6 Αυγούστου γιορτάζεται η μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσις του Σωτήρος. Σύμφωνα με την ιερή παράδοση, η Μεταμόρφωση του Κυρίου έγινε στο όρος Θαβώρ, κοντά στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας, παρουσία των μαθητών Του, Πέτρου, Ιωάννη και Ιάκωβου. Το μέγα συμβάν περιγράφεται στα κατά Ματθαίον [17:1-8], Μάρκον [9:2-8] και Λουκά [9:28-36] Ευαγγέλια. Σύμφωνα με τις περιγραφές των Ευαγγελιστών, ενώ ο Χριστός προσευχόταν, οι μαθητές Του είδαν το πρόσωπό Του να λάμπει. Όπως διηγείται ο Ματθαίος «…έτι αυτού λαλούντος ιδού νεφέλη φωτεινή επεσκίασεν αυτούς και ιδού φωνή εκ της νεφέλης λέγουσα. ούτος έστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα…». Στη φοβερή αποκάλυψη της θεϊκής φύσης του Χριστού, οι μαθητές είδαν τον Μωυσή και τον Ηλία. Η Μεταμόρφωση έγινε προ της Σταύρωσης, γι’ αυτό μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. γιορταζόταν πριν από το Πάσχα. Από την εποχή των εγκαινίων του ναού της Μεταμόρφωσης, στο όρος Θαβώρ, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 6 Αυγούστου.

Στη Μητροπολιτική περιφέρεια Κιτίου υπάρχουν δύο εκκλησίες αφιερωμένες στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πρόκειται για τον Μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος στη Λάρνακα και για το μικρό ξυλοσκέπαστο εκκλησάκι στο χωριό Δελίκηπος.

Ο καθεδρικός ναός της Μητρόπολης Κιτίου εικάζεται ότι οικοδομήθηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας [τέλος του 15ου-αρχές 16ου αιώνα]. Γύρω από τον τότε ναό, κτίστηκε ο πρώτος οικιστικός πυρήνας ο οποίος αποτέλεσε σταδιακά την ενορία της Σωτήρας. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η ενορία παίρνει το όνομά της από τον τοπικό ναό [εδώ της Μεταμόρφωσις του Σωτήρα]. Μαζί με τη Σωτήρα σχηματίστηκαν ακόμα δύο ενορίες, της Χρυσοπολίτισσας και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γύρω από τους ομώνυμους ναούς, που όλες μαζί συναποτέλεσαν την πόλη της Λάρνακας ή όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι «ο Λάρνακας».

Ο ναός έγινε Μητροπολιτικός όταν γύρω στα 1750-1760, ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος Α’ [1737-1776] μετέφερε εδώ την έδρα της Μητρόπολης που βρισκόταν έως τότε στην ενορία του Αγίου Ιωάννη. Ο σημερινός ναός ανακαινίστηκε εκ βάθρων ένα αιώνα αργότερα το 1853-54. Είναι μονόχωρος θολωτός. Διέθετε ψηλό καμπαναριό από σκαλιστή πέτρα – παρόμοιο με τα περίτεχνα καμπαναριά της Χρυσοπολίτισσας και του Άϊ Γιάννη – το οποίο κατέπεσε από σεισμό στα μέσα του 20ού αιώνα και αντικαταστάθηκε με το σημερινό που είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο.

Δελίκηπος.

Δελίκηπος.

Η δεύτερη εκκλησία της Μεταμόρφωσις του Σωτήρος βρίσκεται στο χωριό Δελίκηπος. Πρόκειται για  αμφίκλινη, ξυλόστεγη εκκλησία. Σύμφωνα με σχετική επιγραφή ανακαινίστηκε πάνω στα ερείπια προγενέστερης εκκλησίας επί Αρχιεπισκόπου Σιλβέστρου και με επιμέλεια και έξοδα κάποιου Γεωργίου και του υιού του Πέτρου το 1726. Βρίσκεται σε φυσικό ύψωμα που δεσπόζει του χωριού. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από ελιές, πολλές από τις οποίες βρίσκονται εκεί από την εποχή της Φραγκοκρατίας, οι λεγόμενες «φραγκοελιές».

 

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες], Εκκλησίες της Λάρνακας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s