[152] Μια σπάνια φωτογραφία του 1970 από την παραλία των Φοινικούδων

Υπάρχουν φωτογραφίες, που αποτυπώνουν και διασώζουν κάποιες σημαδιακές αλλαγές που συμβαίνουν στον πολεοδομικό ιστό μιας πόλης, σε συγκεκριμένο ιστορικό χρόνο. Μια τέτοια φωτογραφία απαθανατίζει αλλαγές που έγιναν στο παραλιακό μέτωπο το 1970.

Το 1970 έγιναν πολλές αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο, κατεδάφιση παλιών κτηρίων, κατασκευή Μαρίνας. Παραμένει η αποτύπωση εμποροκοινωνικών δραστηριοτήτων που εξέλιπαν, όπως η εμπορική κίνηση στην αποβάθρα με μαούνες, το κτήριο του παλιού τελωνείου, τα παλιού τύπου τρεχαντήρια κ.ά

Το κύριο στοιχείο που κάνει τη φωτογραφία του 1970 σπάνια, είναι η αποτύπωση του κενού ελεύθερου χώρου που αφήνει πίσω της η κατεδάφιση των νεοκλασικών κτηρίων, των ξενοδοχείων Grand Hotel  και Beau Rivage. Στη θέση τους θα κτιστεί στη διετία 1970-72, το σημερινό ξενοδοχείο Sun Hall. Ο ελεύθερος χώρος από τα κατεδαφισθέντα κτήρια, μας επιτρέπει να δούμε για πρώτη φορά σε φωτογραφία, την πλαϊνή πλευρά -προς τη θάλασσα- του κινηματογράφου ΡΕΞ (στο κέντρο της φωτογραφίας).

Μια δεύτερη αλλαγή που συμβαίνει 1970 και φαίνεται στη φωτογραφία, είναι η έναρξη της κατασκευής του λιμενοβραχίονα και της Μαρίνας από την Ελληνική Εταιρεία «Αρχιρόδον». Στην αποβάθρα συνεχίζονται οι φορτοεκφορτώσεις με τις μαούνες, μια διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι την κατασκευή και την επίσημη λειτουργία του λιμανιού της Λάρνακας το 1973. Στην αρχή της αποβάθρας στη δεξιά πλευρά το άσπρο σπίτι που φαίνεται μπροστά από το διώροφο [το σημερινό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου του Δήμου] ήταν το τελωνείο. Για κάποιο διάστημα πριν το 1974 λειτούργησε και σαν καφετέρια. Στην αριστερή πλευρά της αποβάθρας, η ξύλινη κατασκευή πάνω σε πλατφόρμα εξυπηρετούσε την εμπορική κίνηση. Το μικρό ξύλινο σπίτι ήταν χωρισμένο σε δύο δωμάτια. Στο ένα, στεγαζόταν για πολλά χρόνια το μηχανοστάσιο για τους γερανούς [βίτζια], ενώ στο άλλο, το γραφείο του τελώνη και αργότερα το σπίτι του φύλακα. Το απλό αυτό ξύλινο  σπιτάκι κατασκευάστηκε αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα, στεγάζει το «Ναυτίλο», ένα από τα οικήματα των Ναυτοπροσκόπων της Λάρνακας.

Ένα ιδιωτικό γιώτ -το θυμούνται οι παλιοί Λαρνακείς- το τρεχαντήρι του γιατρού Αννίβα Φράνσις, δημάρχου Λάρνακας [1967-75], πλέει στα νερά της Μαρίνας. Το τρεχαντήρι παρέμεινε αιχμάλωτο στα γαλανά νερά της Αμμοχώστου μετά το 1974.

Η φωτογραφία προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας.

Advertisements
This entry was posted in Παραλιακό Μέτωπο, Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s