[155] Οι πρώτες πολυκατοικίες της Λάρνακας

Η πολυκατοικία ΚΙΤΙΟΝ στη συμβολή των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ζήνωνος Πιερίδη [ΣΥΤΑ], ήταν η πρώτη που κτίστηκε στη Λάρνακα. Ακολούθησε μια δεύτερη στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας η γνωστή πολυκατοικία «Μαρσέλλου». Το 1966 άρχισε να κτίζεται η πολυκατοικία Δ.Ι.Π.Α., από την εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδη πάνω σε ιδιωτική γη των επιχειρηματιών αδελφών Δημητρίου. Από τη σύμπραξη αυτή και από τη θέση στην οποία η πολυκατοικία κτίστηκε προήλθε και το όνομά της [Δ.Ι.Π.Α: Δημητρίου – Ιωάννου – Παρασκευαΐδης – Ακρόπολης].

Η Δ.Ι,Π.Α. ήταν η τρίτη πολυκατοικία που κτίστηκε στη Λάρνακα

Στη θέση όπου κτίστηκε το Δ.Ι.Π.Α. βρίσκονταν – προς την πλευρά του καφενείου της «Ακρόπολης» – τα καλοκαιρινά σινεμά «Μαγικός Κήπος» και αργότερα «Ντιάνα» του ΡΕΞ και «Παράδεισος» του χειμερινού σινεμά Μακρίδη το ένα δίπλα στο άλλο, καθώς και το υπαίθριο σουγλατζίδικο του «Φυτή». Θυμάμαι μαθητές ακόμα του Γυμνασίου που πηγαίναμε κάθε Σάββατο στου «Φυτή» για σουγλάκια και μετά στα διπλανά σινεμά για ταινία. Κι  αν τύχαινε και ξεκινούσε η προβολή πέρναμε μαζί μας τη «πίττα» την οποία απολαμβάναμε  στη διάρκεια της ταινίας. Αξέχαστα, ευτυχισμένα και ανέμελα χρόνια μιας άλλης εποχής.

Η φωτογραφία δείχνει το μπροστινό μέρος της εξαόροφης οικοδομής που έχει ήδη πάρει το προγραμματισμένο της ύψος, καθώς και το πίσω μέρος που μόλις είχε ξεκινήσει. Ολόκληρη η οικοδομή αποπερατώθηκε γύρω στα 1970. Στον κενό χώρο πριν την πολυκατοικία, υπήρχε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 το ξενοδοχείο Νίτσα στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε νυχτερινό κέντρο. Ο χώρος που είναι περιουσία του Εφκάφ παρέμεινε κενός μέχρι το 1974, όταν οι εκτοπισθέντες πρόσφυγες ανήγειραν υποσταστικά. Το διόρωφο σπίτι με την κεραμιδένια στέγη που μόλις διακρίνεται μετά το Δ.Ι.Π.Α., είναι του καφενείου «Ακρόπολης» που κι’ αυτό κατεδαφίστηκε λίγα χρόνια μετά. Για κάποιο διάστημα στον όροφο του κτηρίου στεγαζόταν η μασονική στοά Λάρνακας.

Φωτογραφία: Κωστάκη Φυσεντζίδη

Advertisements
This entry was posted in Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s