[157] Το μεσαιωνικό κάστρο Λάρνακας όπως αποτυπώθηκε κατά τους βρετανικούς εορτασμούς του 1935

Γεώργιος Ε’ 1910-1936

Στο σπάνιο αυτό φωτογραφικό ντοκουμέντο του 1935, βλέπουμε το Κάστρο στολισμένο με αγγλικές σημαίες και θυρεούς, με την ευκαιρία των γιορτασμών των 25 χρόνων βασιλείας του Γεωργίου Ε’ [Silver Jubille]. Ο Γεώργιος Ε’ ανήλθε στο θρόνο το 1910 και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του τον Γενάρη του 1936. Εκτός από τον τίτλο του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, έφερε και τον τίτλο του αυτοκράτορα των Ινδιών. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών.

Η φωτογραφία μιλά από μόνη της. Στη στέγη του Κάστρου μια προσωπογραφία του βασιλιά και ακριβώς από κάτω μια συνοδευτική μεγάλη πινακίδα με την προσφιλή φράση των βρετανών για τους εστεμμένους: GOD SAVE THE KING. Λίγο πιο κάτω, πάνω από τη βόρεια είσοδο μια μικρότερη πινακίδα με τη λέξη CYPRUS με επίστεψη το βρετανικό στέμμα. Στην αψίδα της πύλης μια ασπίδα με τον αγγλικό θυρεό, ένα λιοντάρι που στέκεται. Στα παράθυρα του ορόφου αριστερά και δεξιά, οι χρονολογίες 1910 και 1935 μαζί με το βασιλικό μονόγραμμα GR. Στο πάνω δεξί παράθυρο κάτω από τον αγγλικό θυρεό τα ονόματα του βασιλικού ζεύγους [GEORGE – MARY]. Το όνομα της βασίλισσας ήταν Μαρία του Τεκ. Αριστερά, στερεωμένα πανώ σε ξύλινο πάσσαλο διακρίνεται μια σειρά από χάρτινα λαμπιόνια για τη φωταγώγηση του Κάστρου.

Τη φωτογραφία συμπληρώνουν κάποια κτιριακά στοιχεία που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως ο λευκός φράκτης του κήπου αριστερά της εισόδου, το υποστατικό εντός του Κάστρου που διακρίνεται από την πύλη, δύο καμινάδες στη στέγη και το παράθυρο στο ισόγειο που έχει τοιχιστεί. Τα ανθρώπινα στοιχεία της φωτογραφίας είναι, ο ένστολος με το καπέλλο στη είσοδο, πίσω του ένας με πολιτικά, κάποιοι ναύτες και ένας άλλος ένστολος, που ίσως να πρόκειται για αστυνομικό. Μια μάνα με το μικρό παιδί στην αγκαλιά της και ένα μεγαλύτερο κορίτσι που κοιτάζει με έκπληξη τον φακό, να βαδίζουν δεξιά, χωρίς να γνωρίζουν βέβαια ότι τους έχει ήδη απαθανατίσει αιώνια η φωτογραφική μηχανή. Ποιός ξέρει αν τα μικρά παιδιά της φωτογραφίας δεν βρίσκονται – γερόντια πια -ανάμεσά μας.

Τη χρονιά που λήφθηκε αυτή η σπάνια φωτογραφία, οι Βρετανοί είχαν επιβάλει μετά τον ξεσηκωμό του Οκτώβρη του 1931 σκληρή δικτατορία [βλέπε, ανάρτηση:32 στην κατηγορία:αγγλοκρατία]. Η περίοδος από το 1933 έως το 1939, ονομάστηκε Παλμεροκρατία, από το όνομα του Άγγλου κυβερνήτη Sir Herbert Palmer που έλαβε σκληρά μέτρα ως αντίποινα στη λαϊκή εξέγερση του ’31. Μέτρα, που αφορούσαν όλους τους τομείς της ζωής του Κυπριακού λαού [σκληρή φορολογία, χηρεία επισκοπικών εδρών, προσπάθεια αφελληνισμού με την απαγόρευση της ελληνικής σημαίας, του εθνικού ύμνου και γενικά της ελληνικής παιδείας].

Για το μεσαιωνικό Κάστρο, βλέπε, ανάρτηση: 24 – κατηγορία:αγγλοκρατία και ανάρτηση: 73 – κατηγορία:ιστορικά κτήρια.

Η φωτογραφία προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s