[158] Μια παλιά… γλυκειά γωνιά της Λάρνακας.

Στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως 20 βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο «Αλάσια». Ο ιδιοκτήτης του μ. Δημήτρης Αλεξιάδης καταγόταν από τη Σμύρνη. Δώδεκα χρονών παιδί έχασε τους γονείς του στη μεγάλη καταστροφή του 1922 και προσφυγάκι βρέθηκε με τη βοήθεια κάποιου θείου του, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί δούλεψε στο ζαχαροπλαστείο του θείου του που λεγόταν «Σαν Στέφανο» και παντρεύτηκε Ελληνίδα από την Κάσο. Στο «Σαν Στέφανο» θα μάθει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής.

Η είσοδος από τη Ζήνωνος Κιτιέως. ALASIA CONFECTIONARY, αρχές δεκαετίας του ’70. Δίπλα ήταν το ΧΑΒΑΗ, ανθοπωλείο και είδη γάμου. Αριστερά μόλις που διακρίνονται τα γραφεία της ΣΥΤΑ.

Το 1950 η οικογένεια Αλεξιάδη έφυγε από την Αλεξάνδρεια και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα. Εργάστηκε στο περίφημο ζαχαροπλαστείο του «Χατζόπουλου» που βρισκόταν στην παραλία. Αργότερα ανοίξει με συγγενικό του πρόσωπο το ζαχαροπλαστείο «Ηλιούπολις», στην πλατεία Παλλάς. Η νέα επιχείρηση πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική πόλη της Αιγύπτου Ηλιούπολη. Το 1955 άνοιξε δικό του ζαχαροπλαστείο με το όνομα ¨Αλάσια» (ονομασία με την οποία ήταν γνωστή η Κύπρος κατά την αρχαιότητα). Για τριάντα ένα ολόκληρα χρόνια, από το 1955 μέχρι το 1986, που θα κατεδαφιστεί ολόκληρο το γωνιακό κτηριακό μπλοκ, το ζαχαροπλαστείο «Αλάσια» θα αποκτήσει τη φήμη του καλύτερου ζαχαροπλαστείου της Λάρνακας και ενός από τα καλύτερα της Κύπρου. Με το ίδιο όνομα συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι σήμερα.

Ο ζαχαροπλάστης μ. Δημήτρης Αλεξιάδης με το γιο του Ηλία. Μια παράδοση που συνεχίζεται.

Ο Δημήτρης Αλεξιάδης πέθανε το 2009 σε ηλικία 101 χρόνων. Τη ζαχαροπλαστική όμως παράδοση που ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια, τη συνεχίζει ο γιος του Ηλίας και ο εγγονός του Δημήτρης Αλεξιάδης. Ένας πολιτισμός γλυκών γεύσεων τριών γενεών με αφετηρία τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

Φωτογραφίες: Ηλία Αλεξιάδη.

Advertisements
This entry was posted in Λαϊκές παραδόσεις, Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s