[166] Η ιστιοπλοΐα στη Λάρνακα

Ιστιοφόρα στο παραλιακό μέτωπο αρχές του '50

Η ιστιοπλοϊκή κίνηση ξεκίνησε το 1934 από μια προσωπική «κόντρα» μεταξύ του λιμενάρχη Λάρνακας Παύλου Ρωσσίδη και του υποδιευθυντή του Τηλεγραφείου Κόρδινγκτον Σμιθ, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν για πρώτη φορά σχεδόν ταυτόχρονα, τα δικά τους μικρά ιστιοφόρα, που τότε είχαν ένα κατάρτι, δύο τριγωνικά πανιά και μήκος γύρω στα 16 πόδια. Έτσι, τη χρονιά εκείνη, τα δύο σκάφη βγήκαν ιστιοδρομικό σεργιάνι στα γαλανά και ήσυχα νερά του κόλπου της Λάρνακας. Ήταν το 1934, η παρθενική χρονιά της ιστιοπλοΐας στη Λάρνακα.

Απόκομμα εφημερίδας του 1936 με τα ιστιοπλοϊκά νέα της ΛάρνακαςΤο 1936 έγιναν οι πρώτοι αγώνες ιστιοπλοΐας με βραβείο μια ασπίδα που είχε τον παράξενο τίτλο «το γέρας του κυανού επισείοντος ή κυανής ταινίας Λάρνακας». Για τα γεγονότα της χρονιάς εκείνης πριν 75 χρόνια μας ενημερώνει το ρεπορτάζ του Οδυσσέα Ευρυβιάδη Wideson.

Το ιστιοφόρο του Παύλου Ρωσσίδη, η Μερσίνα, αγοράστηκε λίγα χρόνια μετά από τον Wideson που το μετονόμασε σε «Αργώ». Η καθοριστική περίοδος στην οποία ναυπηγήθηκαν αρκετά σκάφη ήταν μεταξύ 1947 και 1950. Όταν το 1951 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Λάρνακας, η ιστιοπλοΐα ήταν το πρώτο θαλάσσιο άθλημα που εντάχθηκε στο νεοφώτιστο Όμιλο. Η διοργάνωση αγώνων με ιστιοφόρα ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο για την κοινωνία της Λάρνακας, που κορυφωνόταν και έπαιρνε γιορταστικό χαρακτήρα στις ετήσιεςε γιορτές του Κατακλυσμού. Τους αγώνες που γίνονταν στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, παρακολουθούσαν τότε χιλιάδες θεατές.

Από το 1969 ιστιοπλόοι από τη Λάρνακα και άλλες πόλεις συμμετείχαν τακτικά στους Μεσογειακούς αγώνες. Το 1972 ιδρύθηκε η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και διοργανώθηκαν οι πρώτοι επίσημοι παγκύπριοι ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Οκτώ χρόνια μετά, το 1980, ιστιοπλόοι από τη Λάρνακα πήραν μέρος στους  Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας. Για την ιστορία αναφέρουμε κάποια ονόματα που άφησαν εποχή, όπως ο Άλκης Πετρίδης, ο Μάριος και ο Ντίμης Καραπατάκης.

Την ιστιοπλοϊκή παράδοση συνεχίζει ο Π.Ο.Ν.Α.ΘΑ., ο Παγκύπριος Όμιλος Ναυσιπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, ο οποίος εκτός από τις ναυτικές δραστηριότητες των μελών του, διαθέτει και Ακαδημία Ναυσιπλοΐας με καθηγητές  τους Δρ. Ανδρέα Ανδρέου στα θεωρητικά και Πέτρο Ζαντή στην πρακτική εξάσκηση.

Τελειώνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ανδρέα Ζαντή, Γραμματέα της Π.Ο.Ν.Α.ΘΑ., που μου παραχώρησε το άρθρο της εφημερίδας του 1936.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητικά, Κοινωνική ζωή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s