[173] Ο Άγιος Γεώργιος της Αγκώνας στην Ορμήδεια

Η νοτιοδυτική πλευρά της Αγκώνας με τον τρούλο στο νάρθηκα και την καμάρα στο ανατολικό μέρος

Δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ορμήδειας, βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας. Η προσωνυμία αυτή οφείλεται στη θέση που βρίσκεται το εξωκκλήσι, στην αγκώνα, δηλαδή στη γωνιά δρόμου. Ήταν η εκκλησία του μεσαιωνικού χωριού της Αγκώνας, ενός οικισμού που είχε κατοικηθεί από την περίοδο των αραβικών επιδρομών. Το χωριό σημειώνεται σε χάρτες του 16ου, 17ου και του 18ου αιώνα με το όνομα Ancona. Ο οικισμός μαζί με την Ορμήδεια ανήκαν κατά το μεσαίωνα στη διοικητική επαρχία Μεσαορίας-Αμμοχώστου. O γιατρός ερευνητής Νεοκλής Γ. Κυριαζής μας πληροφορεί τα εξής για την Αγκώνα: «Κατά τον εκ Λάρνακος προς Ορμήδεια δρόμον διέρχεται τις δια τοποθεσίας εις την οποίαν σώζεται ναός του αγ. Γεωργίου της Αγκώνας, περί τον οποίον απαντώσι τάφοι μετ’ αγαλμάτων, υαλίνων αντικειμένων και άλλων αρχαιοτήτων. Παλαιότερον εσώζοντο και ελαίαι Φραγκοκρατίας…».

Αγία Κυριακή 13ος αιώνας. Μια τοιχογραφία που σπάνια συναντάς σε άλλες εκκλησίες

Συντηρήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ο ναός αποτελείται από δύο μέρη, τον νάρθηκα-τρούλο του 12ου αιώνα και το ανατολικό μονόκλιτο μέρος με καμάρα, που αποτελεί μεταγενέστερη επέκταση του 15ου και του 16ου αιώνα. Έτσι ως ενιαίο κτίσμα, η εκκλησία μπορεί να περιγραφεί ως μονόκλιτη καμαροσκέπαστη με τρουλαίο νάρθηκα.

Η εκκλησία διαθέτει κάποιες τοιχογραφίες όπως της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Κυριακής. Οι τοιχογραφίες είναι του τέλους του 13ου αιώνα. Η καλύτερη τοιχογραφία είναι αυτή της Αγίας Κυριακής. Σ’ αυτήν κάνουν εντύπωση τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια με το ακαθόριστο βλέμμα στο κενό, τα κόκκινα περιγράμματα των ματιών, της μύτης και του στόματος, καθώς και τα στρογγυλά μεγάλα σκουλαρίκια που φορεί. Στη κεφαλή φέρει διάδημα που μοιάζει με βυζαντινό αυτοκρατορικό στέμμα.

Αξίζει μια επισκέψη σας.

Πηγές: 1.Κυριαζής Ν.Γ., Τα χωριά της Κύπρου, σ.30, Λάρνακα 1952. 2. Χριστίνα Σπανού, Η Κατά Κίτιον Αγιογραφική Τέχνη, σσ. 42-43. Λάρνακα 2002.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s