[174] Και όμως…θα κατεδάφιζαν τον Άγιο Λάζαρο

                                                                                                                                            

Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία για την οποία μας πληροφορεί ο Λαρνακέας γιατρός και ερευνητής Νεοκλής Γ. Κυριαζής. Συγκεκριμένα γύρω στο 1906, είχε έρθει από την Ελλάδα γνωστός αρχιτέκτονας με σκοπό να προτείνει τρόπους εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Κοντού. Σύμφωνα πάντα με τον Νεοκλή Γ. Κυριαζή, ο ελλαδίτης αρχιτέκτονας απεφάνθη ότι η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου «δεν έχει καμμίαν αρχαιολογικήν αξίαν και συνεπώς επειδή δεν ανταποκρίνεται προς τας ανάγκας της πόλεως μας, ηδύνατο να κατακρημνισθή, αντί να διατηρηθή ως αρχαίον μνημείον, και επί του χώρου τούτου να ανεγερθή μεγαλυτέρων διαστάσεων ναός».

Μετά τη γνωμάτευση του ειδικού, σε μια εποχή που επικρατούσε σχετική άγνοια λαϊκών και αρχόντων, όσον αφορά τη διαχρονική και συμβολική αξία των αρχαίων μνημείων και επειδή την εποχή εκείνη οι Λαρνακείς μελετούσαν το ενδεχόμενο ανέγερσης μεγαλύτερου κοινοτικού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Σπυρίδωνα, μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν ήταν και η κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου. Αναφέρουμε για την ιστορία, ότι ο νέος ναός θα κτιζόταν εκεί που αργότερα κτίστηκε η Αστική Σχόλη Κ. Καλογερά.

Η αναβλητικότητα στη λήψη τελικής απόφασης, η έλλειψη χρημάτων και κυρίως το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ακύρωσαν κάθε σχεδιασμό για την ανέγερση νέου ναού. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που αρνητικοί παράγοντες – αναβλητικότητα, έλλειψη χρημάτων και πόλεμος – έδρασαν ευεργετικά, ώστε να διασωθεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ανυπολόγιστης θρησκευτικής, ιστορικής, αρχαιολογικής, πνευματικής και κοινωνικής αξίας, όπως ήταν και είναι ο ναός του Αγίου Λαζάρου.

Πηγή: Φοίβος Σταυρίδης, «Ανάτυπο από τον Εκκλησιαστικό Κήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου», Η εκκλησία Αγίου Λαζάρου Λάρνακας ως κοινωνικός παράγων κατά το δέκατο έκτο αιώνα, Τόμος Θ’ [2003].

Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας

 

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Λάρνακας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s