[176] Το παλιό κτήριο της CY.T.A στη Λάρνακα

Στην παρούσα ανάρτηση, δημοσιεύονται δύο παλιές φωτογραφίες των γραφείων της CY.T.A. Το σπίτι της φωτογραφίας βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο που στεγάζονται τα σημερινά  γραφεία της ΑΤΗΚ στην οδό Ζήνωνος Δ. Πιερίδη στη Λάρνακα. Η πρώτη φωτογραφία είναι της δεκαετίας του ’20, ενώ η δεύτερη, είναι λίγο μετά την ανεξαρτησία. Στον όροφο του σπιτιού έμενε οικογενειακώς ο διευθυντής του τηλεγραφείου, ενώ στο ισόγειο ήταν τα υπηρεσιακά γραφεία.

Τα γραφεία του Τηλεγραφείου γύρω στο '20. Δεξιά ένστολος φρουρός ενώ μπροστά ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Το κτήριο κτίστηκε από τους Άγγλους το 1910 και στέγασε το πρώτο εν Κύπρω τηλεγραφείο της αποικιακής κυβέρνησης. Ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε από το 1871 με κέντρα μετάδοσης στη Λάρνακα και στη Λευκωσία. Η αγγλική Eastern Telegraph Co, ανέλαβε και εγκατέστησε από την αρχή της αγγλοκρατίας [1878], υποβρύχια τηλεγραφική γραμμή που είχε αφετηρία τη Λάρνακα. Ο σταθμός απ’ όπου ξεκινούσε το υποβρύχιο καλώδιο βρισκόταν στην παραλία Πιαλέ Πασά, σ’ ένα σπίτι, κοντά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ψαροταβέρνα «Βαρωσιώτης». Η γραμμή περνούσε κατά σειρά από τη Χάιφα, το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ και κατέληγε στη Νότια Αγγλία. Δούλευε με σήματα Morrs. Η αγγλική εταιρεία μετεξελίχθηκε στη Cable and Wireless Ltd η οποία με τη σειρά της μετονομάστηκε σε C.I.T.A [Cyprus Inland Telecommunications Authority].

Το υποβρύχιο καλώδιο δούλεψε μέχρι το φθινόπωρο του 1956, όταν αχρηστεύτηκε από τους Αιγυπτίους κατά τη διάρκεια της κρίσης στη διώρυγα του Σουέζ. Με την άνοδό του στη εξουσία τη χρονιά εκείνη ο Γκαμάλ Άμπντερ Νάσερ εθνικοποίησε τη διώρυγα, με αποτέλεσμα, την επέμβαση των Αγγλογάλλων, οι οποίοι προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να αποτρέψουν τα σχέδια του Νάσερ.

Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα πρώτα τηλέφωνα εγκαταστάθηκαν περί τα μέσα της δεκαετίας του ’40. Στη Λάρνακα τοποθετήθηκαν το 1935 πενήντα όλες κι’ όλες τηλεφωνικές γραμμές. Την ίδια χρονιά η γενική διεύθυνση του τηλεγραφείου μεταφέρθηκε από τη Λάρνακα στη Λευκωσία.

Λίγο μετά το ΄60. Η ταπέλα διατηρεί ακόμα το αγγλικό όνομα της υπηρεσίας, Cyprus Inland Telecommunications. Κατεδαφίστηκε το 1969

Μετά την ανεξαρτησία, η C.I.T.A αντικαταστάθηκε από τη Cyprus Telecommunications Authority τη γνωστή μας CY.T.A και αργότερα με την ΑΤΗΚ.

Κι’ αυτό το κτήριο είχε την κακή τύχη να κατεδαφιστεί στο όνομα μιας απρόσωπης και κακόγουστης οικοδομικής ανάπτυξης. Αυτό έγινε το 1969 από το τότε διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Όλοι οι διευθυντές του τηλεγραφείου στη διάρκεια της αποικιοκρατίας ήταν Βρετανοί. Πολλοί απ’ αυτούς ήταν ιδιαίτερα σκληροί εργοδότες, όπως κάποιος Codrington Smith, ο οποίος σε περίπτωση ορθογραφικού ή άλλου λάθους υπαλλήλου στην προετοιμασία ενός τηλεγραφήματος, τον έβαζε να δουλεύει μια ώρα υπερωρία, αμισθί. Ο πρώτος Ε/κ διευθυντής της CY.T.A στη Λάρνακα ήταν ο μ. Νίκος Καλησπέρας.

Πηγή: Ευχαριστώ τον πρώην Διευθυντή της ΑΤΗΚ, κ. Άντρο Ζαντή για τις πληροφορίες και το σημερινό Διευθυντή Άγη Πιπερίδη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Ιστορικά κτήρια, Στοιχεία αρχιτεκτονικής παράδοσης. Bookmark the permalink.

One Response to [176] Το παλιό κτήριο της CY.T.A στη Λάρνακα

  1. Ο/Η Άνθη Σιδερά Χατζηματθαίου λέει:

    Είναι κρίμα που χάνονται τόσο ωραία παλιά κτίρια. Είναι ωραία να καταγράφονται στοιχεία για ότι αφορά την πόλη μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s