[179] Επιχείρηση «καταστροφή εκκλησίας» στην καρδιά της Λάρνακας

Στη θέση της σημερινής πολυκατοικίας St. Helena που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, βρισκόταν η Αγγλικανική εκκλησία της Αγίας Ελένης.

Κτίστηκε το 1907 πάνω σε σχέδια του άγγλου αρχιτέκτονα George E. Jeffery, ο οποίος έγραψε το μνημειώδες έργο, A Description of the Historic Monuments of Cyprus-1918, που αποτελεί μια συστηματική μελέτη και αποτύπωση των μνημείων της Κύπρου. Η εκκλησία της Αγίας Ελένης ήταν ένας συγκερασμός βυζαντινών και γοτθικών στοιχείων, με κύριο χαρακτηριστικό το βυζαντινό τρούλο [φωτ:1]. Τούτο οφειλόταν στη βαθιά γνώση και αγάπη που έτρεφε George E. Jeffery στον βυζαντινό και μεσαιωνικό πολιτισμό της Κύπρου.

Φωτ:1 Η Αγγλικανική εκκλησία της Αγίας Ελένης απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο. Στο βάθος δεξιά η Αμερικάνικη Ακαδημία. Απέναντί της φαίνεται το δασύλλιο το οποίο αποκόπηκε για να χτιστεί πολυκατοικία. Στο σπίτι πίσω από το δασύλλιο έμενε ο εκάστοτε διευθυντής της Ακαδημίας. Σήμερα διασώζεται ως ερείπιο. Διακρίνεται αμυδρά στη φωτογραφία, ανάμεσα στα δέντρα, η γνωστή μας «Ευαγγελική Εκκλησία», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του παλιού Νοσοκομείου

Το τριγωνικό οικόπεδο στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου εντός του οποίου βρισκόταν η εκκλησία απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο, ήταν περιουσία των Αγγλικανών της Κύπρου.

Όταν λήφθηκε η απόφαση για κατεδάφιση, είχε γίνει προσπάθεσοια ματαίωσή της, με συλλογή υπογραφών και με αποστολή υπομνημάτων τόσο στους Αγγλικανούς όσο και στη Μητρόπολη Κιτίου, η οποία είχε τον τελικό λόγο, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, η κατεδάφιση έγινε τον Νοέμβριο του 1978. Η παλαιά ωραία εκκλησία της Αγίας Ελένης, αντικαταστάθηκε από μια απρόσωπη αίθουσα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ισόγειου της πολυκατοικίας που κτίστηκε στη θέση της.

Η επιχείρηση καταστροφής της εκκλησίας απαθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό του φίλου Κωστάκη Φυσεντζίδη από την ταράτσα της πολυκατοικίας Δ.Ι.Π.Α. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν και δείχνουν καρέ-καρέ την κατεδάφιση είναι μοναδικές.

Ο εκσκαφέας έχει ήδη κατεδαφίσει τη μισή εκκλησία

Το φορτηγό μαζεύει τα μπάζα από τον εκσκαφέα

Η επιχείρηση «καταστροφή εκκλησίας» ολοκληρώθηκε με απολύτη επιτυχία.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Εκκλησίες της Λάρνακας. Bookmark the permalink.

One Response to [179] Επιχείρηση «καταστροφή εκκλησίας» στην καρδιά της Λάρνακας

  1. Ο/Η saminet λέει:

    Λίζα Μικελλίδου. Το θυμηθήκαμε σαν γεγονός και το καταγράφουμε. Το 1978 όμως δεν ξέρω πόσοι υπόγραψαν τη γραπτη διαμαρτυρία που κυκλοφόρησε μια επιτροπή με επικεφαλής τον αείμνηστο Φοίβο Σταυρίδη. Δεν ξερω αν εσύ την υπόγραψες. Πάντως εγώ την υπέγραψα και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Επομένως περιττή η κατάληψη της πρότασής σου αν απευθύνεται σε μένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s