[182] Η τοιχογραφία του Αγίου Δημητρίου από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Κελλιών

Από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου των Κελλιών προέρχεται μια μοναδική τοιχογραφία του Αγίου Δημητρίου.

Η ίδια ημισέληνος με το σταυρό που βρίσκεται στην ασπίδα του Αγίου Δημητρίου των Κελλιών και του Αγίου Γεωργίου της Ασίνου

Πρόκειται για τη σημαντικότερη εν Κύπρω τοιχογραφία του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Ο Άγιος στέκεται κατά πρόσωπο κρατώντας δόρυ και πράσινη ασπίδα, στην οποία υπάρχει το έμβλημα του σταυρού πάνω σε ημισέληνο [δυσδιάκριτα στη φωτογραφία], όπως ακριβώς συμβαίνει και στην παράσταση του Αγίου Γεωργίου από την εκκλησία της  Παναγίας της Φορβιώτισσας στην Ασίνου. Ο Άγιος Δημήτριος εικονίζεται κάτω από τρίβολο τόξο, με τον Χριστό στο κέντρο και τον Πρόδρομο δεξιά. Αριστερά, ήταν η μορφή της Παναγίας που δυστυχώς έχει χαθεί.

Η τοιχογραφία αυτή αποτοιχίστηκε, συντηρήθηκε και σήμερα βρίσκεται εκτεθειμένη στο Βυζαντινό Μουσείο της Μονής Κύκκου (βλέπε, ανάρτηση [153]).

Η ημισέληνος που παρουσιάζεται στις ασπίδες των Αγίων, αποτελούσε κρατικό σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πολύ παλαιότερο από το δικέφαλο αετό. Συναντάται σε νομίσματα βυζαντινών αυτοκρατόρων, όπως του Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα [1071-1078] και του Αλέξιου Α΄Κομνηνού [1081-1118]. Επίσης σε ρωμαϊκά νομίσματα.

Χάλκινο νόμισμα του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού, με την ημισέληνο και το σταυρό

Ο δικέφαλος αετός παρουσιάστηκε ως κρατικό σύμβολο μετά τη λατινική κατάκτηση της Κωνστατινούπολης το 1204. Ήταν η προμετωπίδα της αντίστασης της εκδιωχθείσας από την Πόλη βυζαντινής διοίκησης, που είχε εγκατασταθεί προσωρινά στη Νίκαια της Βιθυνίας [Αυτοκρατορία της Νίκαιας]. Ο βυζαντινός δικέφαλος αετός συμβόλιζε όχι μόνο την οικουμενικότητα και ανθεκτικότητα της Αυτοκρατορίας, αλλά αποτέλεσε και το λάβαρο επανακατάληψης της Κωνσταντινούπολης, που τελικά πραγματοποιήθηκε αμαχητί στις 25 Ιουλίου 1261 από τον Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγο.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s