[183] Η προσφορά ενός επιφανούς Λαρνακέα προς την Ελληνική Αεροπορία το 1941

Η σημαία του Κυπριακού Συντάγματος

Πέραν του έμψυχου υλικού που η Κύπρος πρόσφερε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω του Κυπριακού Συντάγματος [Cyprus Regiment], που αριθμούσε γύρω στους 35.000 χιλιάδες άνδρες, πολλοί Κύπριοι ιδιώτες και μαζικές οργανώσεις πρόσφεραν σημαντική χρηματική βοήθεια.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η εισφορά του Λαρνακέα αστού Δημητρού Ν. Δημητρίου προς την αγωνιζόμενη Ελλάδα. Για την άγνωστη αυτή πτυχή της μικροιστορίας του τόπου, μας πληροφορεί το βιβλίο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολεμιστών Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, «Η Συμβολή της Κύπρου εις τον Β’ Παγκόσμιον Πόλεμον: Περί τας αρχάς του 1941 ιδρύθη εις την Κύπρον, Λέσχη Αεροπορίας, η οποία ηρίθμει χιλιάδας μελών καθ’ όλην την νήσον, με σκοπόν να δωρηθούν εις την Ελλάδα αεροπλάνα. Πολύ σύντομα εξησφαλίσθη η αγορά του πρώτου αεροπλάνου.

Πλην της Λέσχης και ιδιώται προσέφεραν μεγάλα ποσά δια την Ελληνικήν Αεροπορίαν. Ούτω κατά τον Φεβρουάριον 1941 ο Δημητρός Ν. Δημητρίου εισέφερε μέσω του Ελληνικού Προξενείου 3.000 λίρες προς αγοράν ενός αεροπλάνου δια την Ελλάδα, εις το οποίον εζήτησεν ο ίδιος να δοθή το όνομα «Λάρναξ Κύπρου».

Δεν γνωρίζουμε τη τύχη αυτής της μεγάλης -για τα δεδομένα της εποχής- εισφοράς. Καταδεικνύει όμως την άδολη αγάπη που έτρεφαν τότε οι Κύπριοι για την αγωνιζόμενη κατά του φασισμού Ελλάδα.

Ο Δημητρός Ν. Δημητρίου [1878-1962] γεννήθηκε στη Λάρνακα. Διετέλεσε δύο φορές Δήμαρχος [1922-1932 και 1943-1946]. Συμμετείχε σε δύο αποστολές -το 1937 και το 1946- στο Λονδίνο, οι οποίες μετέφεραν προς τη Βρετανική κυβέρνηση το αίτημα του Κυπριακού Λαού για αυτοδιάθεση-ένωση. Υπήρξε μέγας ευεργέτης. Μεταξύ άλλων βοήθησε στην ανέγερση του ΓΣΖ, του Δημητρίειου Αντιφυματικού Ιατρείου [υπάρχει ακόμα στην αυλή του παλιού νοσοκομείου] και του κατηχητικού σχολείου «Απόστολος Παύλος».

Πηγές: 1. Η φωτογραφία του Δημητρού Ν. Δημητρίου προέρχεται από το ιστολόγιο του Φοίβου Σταυρίδη, www.larnaka.wordpress.com 2. Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολεμιστών Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, Η Συμβολή της Κύπρου εις τον Β’ Παγκόσμιον Πόλεμον, σσ.99-100, Λευκωσία 1975 3. Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800 1920, σ.130, Λευκωσία 2010.

Advertisements
This entry was posted in Ευεργέτες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s