[193] Χορός υπό τα βλέμματα ισχυρών ανδρών

Για το παρόν φωτογραφικό στιγμιότυπο ισχύει η φράση: μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Γιατί εδώ έχουμε έναν στρατηγό -τον Αθηναίο Κίμωνα- και έναν δάσκαλο -τον αείμνηστο Χαράλαμπο Πατσίδη- να παρακολουθούν αυστηρά και με σοβαρότητα έναν λαϊκό βρακά χορευτή σε κάποια γιορτή του Κατακλυσμού. Σκοπός του χορευτήμε να δείξει, στον μεν Αθηναίο στρατηγό ότι εδώ χορεύονται αενάως ελληνικοί χοροί, στον δε δάσκαλο τις χορευτικές ικανότητές του έτσι ώστε ο αυστηρός αλλά δίκαιος κριτής να τον κρίνει με επιείκια.

Σε κάποια γιορτή του Κατακλυσμού. Ο Αθηναίος στρατηγός Κίμων και ο καθηγητής Χαράλαμπο Πατσίδης αριστερά παρακολουθούν με τη δέουσα προσοχή τον διαγωνιζόμενο χορευτή (Ιστορικό Αρχείο ΔήμουΛ/κας).

Και όσον αφορά τον στρατηγό Κίμωνα, λίγο-πολύ όλοι κάτι έχουν ακούσει ή κάτι ξέρουν για τη σχέση του με το αρχαίο Κίτιο [βλέπε, θέμα:49, κατηγ:Μνημεία]. Για τον καθηγητή όμως μ. Χαράλαμπο Πατσίδη έχω κάποιες αμφιβολίες αν οι πολίτες γνωρίζουν ποιος ήταν, εκτός βέβαια από αυτούς που είχαν την αγαθή τύχη να μαθητεύσουν και να μάθουν κοντά του γράμματα.

Ο Χαράλαμπος Πατσίδης ήταν ένας από τους καλύτερους καθηγητές που είχε η σχολική κοινότητα της Λάρνακας. Δίδαξε θεολογία στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας από το 1942 μέχρι που αφυπηρέτησε το 1973. Υπήρξε δεινός ιεροψάλτης. Έγραψε ιστορία στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ. Όταν το Νοέμβριο του 1956 με διαταγή του Harding το Λύκειο ανέστειλε τη λειτουργία του, ο Χαράλαμπος Πατσίδης μαζί με άλλους καθηγητές του σχολείου διεγράφη από τον κατάλογο των καθηγητών. Το Λύκειο επαναλειτούργησε στις 8 Ιανουαρίου 1958. Στο διάστημα των 14 μηνών απαγόρευσης του σχολείου, ο Χαράλαμπος Πατσίδης συνέχισε να διδάσκει με ζήλο στα ξακουστά φροντιστήρια που γίνονταν παράνομα σε διάφορα σπίτια της Λάρνακας. Υπήρξε διευθυντής του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας για 12 χρόνια από το 1961 μέχρι το 1973.

Ο Δήμος της πόλης του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο σε ένδειξη εκτίμησης για την πολύπλευρη εκπαιδευτική και εθνική δράση του. Πέθανε το 1982.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση, Κοινωνική ζωή, Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

3 Responses to [193] Χορός υπό τα βλέμματα ισχυρών ανδρών

  1. Ο/Η kokos λέει:

    Πλούσιο καί ενημερωτικό υλικό.Μπράβο Χριστόφορε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s