[199] Η πρόνοια της Ευανθίας Πιερίδου που έσωσε λίγη απ’ την παλιά ομορφιά

Διερωτώμαστε πως το αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδη στέκει ακόμα και δεν έχει την τύχη άλλων κατοικιών που στόλιζαν κάποτε το παραλιακό μέτωπο και που χάθηκαν είτε από αδιαφορία, είτε στο όνομα μιας συγκεκριμένης ανάπτυξης.

Η μεγάλη ευεργέτιδα που πέθανε το 1934, χάρισε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της στη Λάρνακα. Ειδικά για την παραλιακή κατοικία, είχε βάλει έναν όρο στη διαθήκη της που αποδείχθηκε σωτήριος για τη διατήρηση του αρχοντικού.

Ο όρος της διαθήκης έλεγε αυτολεξεί τα εξής: …η προς την παραλίαν πρόσοψις της ρηθείσης ακινήτου κτημοσύνης παραμείνει πάντοτε ως είναι αύτη σήμερον, και όπως η ύπερθεν της κυρίας εισόδου της ρηθείσης ακινήτου κτημοσύνης επιγραφή «Οίκος Ιωάννου Πιερίδου» παραμένει και διατηρείται υπό την αυτήν μορφήν και υπό τον αυτόν τύπον εις την θέσιν, εις ην ευρίσκεται σήμερον.

«Οίκος Ιωάννου Πιερίδου» γράφει το οικόσημο πάνω από την πόρτα του αρχοντικού. Φωτο: Σωκράτη Αντωνιάδη.

Η πρόνοια αυτή έσωσε το αρχοντικό με το μοναδικό σε ολόκληρη την Κύπρο μπαλκόνι, καθώς και την υπέρθυρη επιγραφή της οικογένειας Πιερίδη. Το κληροδότημα της Ευανθίας Ι. Πιερίδου διαχειρίζεται Επιτροπή, η οποία έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τα μισθώματα από την ενοικίαση του αρχοντικού, για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Λάρνακας. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο εκάστοτε Έπαρχος και ένα από τα μέλη της, ο εκάστοτε Δήμαρχος.

Είναι όμως και υποχρέωση της Επιτροπής όπως συντηρεί το κτήριο που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει αφεθεί στη τύχη του και είναι θέμα χρόνου η πλήρης καταστροφή του.

Για τη ζωή και το έργο της Ευανθίας Ι. Πιερίδου, βλέπε, ανάρτηση αρ. 35, στη κατηγορία: Δήμος Λάρνακας ή Παλιές Οικογένειες.

Η 1η φωτογραφία είναι του Ρένου Ευρυβιάδη και η 2η του Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορικά κτήρια, Παραλιακό Μέτωπο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s