[200] «Ψαρολίμανο» άλλως «Παπουτσοσυτζιές» στην Πιαλέ Πασά

Το φθινόπωρο του 1878, λίγες μόνο βδομάδες μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Άγγλους, ένας παθιασμένος με τη φωτογραφία νέος, ο John Thomson καταφθάνει στην Κύπρο με σκοπό να φωτογραφίσει τη νέα αποικία. Εξήντα σπάνιες δικές του φωτογραφίες απ’ όλη την Κύπρο που η κάθε μία συνοδεύεται από κείμενο, εκδόθηκαν σ’ ένα δίτομο βιβλίο στο Λονδίνο το 1879 με τίτλο «Through Cyprus with the camena, in the autumn of 1878». Από το σπάνιο αυτό βιβλίο που επανεκδόθηκε το 1978 – εκατό χρόνια από την πρώτη έκδοση – σε 400 μόνο αντίπυπα, υπάρχουν πέντε φωτογραφίες της Λάρνακας του 1878.

«Παπουτσοσυτζιές» λέγαν την ερημική περιοχή του τουρκομαχαλά προς την Αλυκή, εκεί που σήμερα σφύζει από ζωή η πολυσύχναστη Πιαλέ Πασά στο ύψος του Αλιευτικού καταφυγίου. Στο βάθος η Σκάλα με τις φοινικιές και ο κόλπος της Λάρνακας.

Σε μια απ’ αυτές, λιγότερο γνωστή, απαθανατίζεται μια ερημική περιοχή, που σήμερα είναι από τις πιο πολυσύχναστες της πόλης. Πρόκειται για την περιοχή που μέχρι το 1960 περίπου ήταν γνωστή με το όνομα «Παπουτσοσυτζιές» και σηματοδοτούσε το νοτιοδυτικό άκρο της τουρκοκυπριακής συνοικίας της Σκάλας. Πήρε το όνομα αυτό από τις πολλές φραγκοσυκιές που κάλυπταν την περιοχή και έφταναν μέχρι τις παρυφές της Αλυκής.

Ο γιατρός-ερευνητής Νεοκλής Κυριαζής περιγράφει τις «Παπουτσοσυτζιές» ως ένα από τα τοπωνύμια της Σκάλας και σημειώνει: από πλήθος τοιούτων εις το άκρον του τουρκομαχαλά προς την Αλυκή…

Όπως όλα έχουν αλλάζουν, έτσι και τα ονόματα. Η σημερινή περιοχή του Αλιευτικού καταφυγίου ή Ψαρολίμανου στην Πιαλέ Πασά ήταν κάποτε οι «Παπουτσοσυτζιές».

Πηγή:Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Κοινωνική Δράσις της πόλης Σκάλα-Λάρνακα, σ.71, Λάρνακα 1947.

Advertisements
This entry was posted in Ετυμολογικά. Bookmark the permalink.

3 Responses to [200] «Ψαρολίμανο» άλλως «Παπουτσοσυτζιές» στην Πιαλέ Πασά

  1. Ο/Η Phil λέει:

    ας επαναφέρουμε την παλια ονομασία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s