[204] Η τοιχογραφία της γέννησης του Χριστού από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρέθηκε εκτός Βυζαντινής Αυτοκτατορίας μετά την κατάκτησή της από τους Φράγκους το 1197, η βυζαντινή παράδοση συνεχίστηκε σε όλους τους τομείς της νησιώτικης ζωής. Η εκκλησιαστική τέχνη επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό από δυτικά πρότυπα, ιδιαίτερα μετά το 1489 όταν οι Ενετοί αντικατέστησαν τους Φράγκους στην κατοχή της Κύπρου. Οι Ενετοί με περισσότερη παράδοση στις τέχνες λόγω της ιταλικής Αναγέννησης, επηρέασαν τη βυζαντινή τέχνη των Κυπρίων, με αποτέλεσμα τον 16ο αιώνα να διαμορφωθεί μια νέα σχολή ζωγραφικής, την οποία οι ειδικοί περί την εκκλησιαστική τέχνη, αποκαλούν κυπρο-ιταλική αναγέννηση ή ιταλοβυζαντινή σχολή. Επομένως οι τοιχογραφίες ή οι φορητές εικόνες της λατινικής περιόδου της ιστορίας της Κύπρου, έχουν στοιχεία όχι μόνο βυζαντινής αλλά και ιταλικής τέχνης. Η κυριαρχία όμως της βυζαντινής αγιογραφίας της Κύπρου ποτέ δεν εξέλειπε. Μάλιστα, τονώθηκε ακόμα περισσότερο με την κάθοδο στο νησί βυζαντινών καλλιτεχνών μετά την άλωση της Κωνστατινούπολης το 1453.

Ένα δείγμα ιταλοβυζαντινής τέχνης, είναι η τοιχογραφία της γέννησης του Χριστού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου, ή οποία κτίστηκε περί το τέλος του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα [περίοδος Ενετοκρατίας: 1489-1571].

Για να γίνει κατανοήτη η ανωτερότητα της βυζαντινής ζωγραφικής αλλά και οι διαφορές της από την ιταλοβυζαντινή τέχνη, δημοσιεύουμε -χωρίς σχόλια- δύο αγιογραφίες με θέμα τη γέννηση. ‘Ετσι, στην τοιχογραφία της γέννησης από την εκκλησία της Ξυλοφάγου, παραθέτουμε μιαν άλλη, από τον ναό της Παναγίας του Μουτουλλά, η οποία χρονολογείται το 1280 [τέλος 13ου αιώνα]. Τις δύο ζωγραφιές χωρίζουν δηλαδή τουλάχιστον 250 χρόνια.

Η βυζαντινή τοιχογραφία της γέννησης, 1280, από τον Μουτουλλά

     Η μεσαιωνική τοιχογραφία της γέννησης από τον Άγιο Γεώργιο Ξυλοφάγου.

Πηγές: 1. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Ο ναός της Παναγίας στον Μουτουλλά, σ.23, Λευκωσία 2009. 2. Σωκράτης Αντωνιάδης, Μεσαιωνικά Κατάλοιπα στην Επαρχία της Λάρνακας, σ.295, Λάρνακα 2012.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s