[206] Αξιέπαινες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

Φωτογραφία από τα εγκαίνια του Memorial Hall. Σημειώνεται η πέτρινη πύλη που διασώθηκε και στήθηκε σε άλλο σημείο της αυλής του σχολείου. Η φωτογραφία από το ιστολόγιο του Φοίβου Σταυρίδη http://www.larnaka.wordpress.com

Το 1911 κτίστηκε το πρώτο σχολικό κτήριο της Αμερικάνικης Ακαδήμιας στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η πολυκατοικία Carithers. Όταν στις 6 Ιανουαρίου του 1912 έγιναν τα εγκαίνια, το σχολείο ονομάστηκε Carithers Hall προς τιμή του πάστορα Walter McCarroll που μαζί με τη γυναίκα του ήρθε στην Κύπρο το 1903 με κύριο στόχο, να υπηρετήσει την ιεραποστολή της Μεταρρυθμιστικής Πρεσβυτεριανής εκκλησίας Βορείου Αμερικής. Λειτούργησε ως οικοτροφείο. Λίγα χρόνια μετά, κτίστηκε πίσω από το σημερινό σχολείο, ένα δεύτερο σχολικό κτήριο που ονομάστηκε Memorial Hall.

Αρμονικός συνδυασμός του σύγχρονου με το παλιό. Η μεταφερθείσα πύλη του Memorial Hall με τη χρονολογία 1911

Τα εγκαίνια του κυρίως σχολικού κτηρίου, της σημερινής Αμερικάνικης Ακαδημίας, έγιναν στις 30 Απριλίου του 1955. Η Ακαδημία συμπληρώθηκε κτηριακά το 1958. Θεωρείται ένα από τα δέκα αρχαιότερα σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσης  της Κύπρου. Ο «Σύνδεσμος των Αποφοίτων της Αμερικάνικης Ακαδημίας» πούλησε σε κάποια φάση τα δύο πρώτα κτήρια για να κτιστεί στη θέση τους η πολυκατοικία Carithers. Το μόνο απομεινάρι που διασώθηκε είναι η πέτρινη πύλη του Μemorial Hall, που μετακινήθηκε και μεταφέρθηκε σε περίοπτο σημείο της αυλής του σχολείου προς την πλευρά της οδού Νικόδημου Μυλωνά, σαν τμήμα μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής κατασκευής.

Μια παρόμοια περίπτωση βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Σουρουκλή και αφορά ιδιόκτητη κατοικία. Είναι ένας δρόμος στην καρδιά της Λάρνακας που συναντά κανείς παλιές οικοδομές της πρώτης τριακονταετίας του 20ού αιώνα.

Διατηρώντας ο αρχιτέκτονας το μπροστινό τοίχο του παλιού σπιτιού με την πόρτα του, κατάφερε αφ’ ενός, να αφήσει ως πρόσοψη στο νέο σύγχρονο σπίτι, την πέτρινη τοιχοδομία του παλιού σπιτιού και αφ’ ετέρου, διασώζοντας την πόρτα με την ωραία καμάρα και τη χρονολογία οικοδόμησης του σπιτιού στη κορυφή της, να αναγκάσει τον προσεχτικό περαστικό να σκεφτεί πως το παλιό σπίτι κτίστηκε το 1931 τη χρονιά της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης των Κυπρίων κατά των Άγγλων.

Η στέψη της πόρτας με την ιστορική ημερομηνία            1931

Advertisements
This entry was posted in Ιστορικά κτήρια, Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to [206] Αξιέπαινες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

  1. Ο/Η Μιχάλης Σανταμάς λέει:

    Επιτρέψετε μου να κάνω μια διόρθωση. Το Memorial Hall δεν βρισκόταν στο χώρο που βρισκεται σήμερα η πολυκατοικία Caithers. Βρισκόταν ακριβώς πίσω από το μοντέρνο κτίριο με την αψίδα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία πιο πάνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s