[209] Οδός Ζήνωνος Κιτιέως

Παρουσιάζουμε δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της οδού Ζήνωνος Κιτιέως παλαιοτέρων εποχών. Έκτοτε τα περισσότερα έχουν αλλάξει ριζικά. Παρ’ όλα αυτά κάποια ελάχιστα, κτήρια ή συνήθειες έχουν απομείνει μέχρι τις μέρες μας.

H πρώτη φωτογραφία του Ρένου Ευρυβιάδη χρονολογείται στη δεκαετία του ’40. Λήφθηκε από τη γωνία των οδών Δημητρού Ν. Δημητρίου [όπως ονομάζεται σήμερα] και Ζήνωνος Κιτιέως και σημειώνονται πάνω σ΄αυτή, με αριθμούς, κάποια χαρακτηριστικά της που διατηρούνται μέχρι σήμερα όπως: 1. Η ίδια κατεύθυνση της κίνησης [;] για τα πολλά αμάξια και τα λίγα τροχοφόρα όπως δείχνει η πινακίδα με το βέλος, 2. Η ίδια ονομασία της οδού Δημοσθένη Μιτσή, ο στενός δρόμος που οδηγεί από τη Ζήνωνος Κιτιέως προς το Δημαρχείο [προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη από τη Λεμύθου [δώρησε το χωράφι στο οποίο χτίστηκε με δωρεά του Ευρυβιάδη Αντωνιάδη το 1906 το Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο, ίδρυσε την Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου, κ.λπ.], 3. Το υποστατικό με τις χαρακτηριστικές μαρμάρινες κολώνες στη γωνία Ζήνωνος Κιτιέως – Ευανθίας Πιερίδου, 4. Ο φούρνος Καπιτανή και πάνω τα υποστατικά με τα μπαλκόνια και 5. Η συμβολή της Ζήνωνος Κιτιέως με την οδό Δημητρού Ν. Δημητρίου [σήμερα το πολυκατάστημα FORUM].

Εντύπωση κάνουν τα πολλά ποδήλατα. Το μεγάλο μπαλκόνι δεξιά ήταν της κατοικίας του οδοντογιατρού Ριχάρδου Ντε Γιογκ, Έλληνα ολλανδικής καταγωγής από τη Σμύρνη  που εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα μετά τη  Μικρασιατική καταστροφή. To σπίτι αριστερά με το κιόσκι ήταν του εκτελωνιστή Χριστάκη Οικονομίδη.

Η δεύτερη φωτογραφία ανήκει στον Αρμένιο φωτογράφο Μηνά Τιλπιάν και λήφθηκε τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Δείχνει τη Ζήνωνος Κιτιέως από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ευανθίας Πιερίδου. Το κατάστημα στη γωνιά είναι το σημείο 3 της προηγούμενης παλαιότερης φωτογραφίας [PHOTO MODERN]. Τότε ήταν το μαγαζί του Μηνά Τιλπιάν. Δίπλα ο φούρνος του μ. Τάκη Καπιτανή και τα υποστατικά με τα μπαλκόνια [σημείο 4]. Θέμα της φωτογραφίας κάποια παρέλαση με τους προσκόπους να προηγούνται.

Advertisements
This entry was posted in Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s