[212] Ένα κομμάτι της εμπορικής ιστορίας της Λάρνακας, πεταμένο σε χωράφι

Μέχρι την κατασκευή και τη λειτουργία του λιμανιού της Λάρνακας το 1974, όλη η εμπορική κίνηση γινόταν από την αποβάθρα. Τα εργαλεία των φορτοεκφορτώσεων μεταξύ της αποβάθρας και των αγκυροβολημένων πλοίων ήταν οι μαούνες για τη μεταφορά των εμπορευμάτων από και προς τα πλοία και οι γερανοί που φόρτωναν και ξεφόρτωναν παντός είδους εμπόρευμα μέχρι αυτοκίνητα και ζώα.

Οι γερανοί της αποβάθρας που σύμφωνα με παλιές φωτογραφίες πρέπει να ήταν τέσσερις ή πέντε, χρησιμοποιήθηκαν από την ελληνική εταιρεία «Αρχιρόδον» στην κατασκευή της Μαρίνας και του λιμανιού. Μετά το πέρας των εργασιών πουλήθηκαν σαν παλιοσιδερικά. Δύο από αυτούς αγόρασε ο μ. Ανδρέας Κρασσάς που τότε ασχολείτο με την εμπορία σιδήρου. Χρησιμοποίηθηκαν για πολλά χρόνια στην επιχείρησή του.

Σήμερα ο ένας εξ΄αυτών βρίσκεται  σε πλήρη αχρηστία πεταμένος σε χωράφι στην περιοχή Κρασσά. Και όμως το εργαλείο αυτός είναι ένα κομμάτι της εμπορικής ιστορίας της Λάρνακας που θα μπορούσε – νομίζω εύκολα – να αποκτήσει ο Δήμος με σκοπό τη συντήρηση και την έκθεσή του σε κατάλληλο υπαίθριο χώρο κοντά στη θάλασσα εκεί που ανήκει. 

Εξ όσων γνωρίζω ο μεν Πέτρος Κρασσάς έχει ήδη χαρίσει τον γερανό στον Δήμο Λάρνακας, οι δε Ναυτοπρόσκοποι έχουν δηλώσει ότι θα αναλάβουν τη μεταφορά του γερανού σε σημείο της αποβάθρας που θα τους υποδείξει ο Δήμος, ενώ είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν και στη συντήρησή του.

Ο γερανός πεταμένος στον κάμπο.

Advertisements
This entry was posted in Μνημεία, Περιβάλλον. Bookmark the permalink.

6 Responses to [212] Ένα κομμάτι της εμπορικής ιστορίας της Λάρνακας, πεταμένο σε χωράφι

 1. Ο/Η Εύρος λέει:

  Αυτή είναι η βιομηχανική μας κληρονομιά βέβαια. Στην μαρίνα της Λάρνακας έχουμε ακόμα πολλά δείγματα. Αναφέρομαι στον κόκκινο γερανό του μόλου και στους 2 υπέροχους σιδερένιους μαύρους φάρους δεξιά και αριστερά. Στέκουν αγέρωχοι και σκουριασμένοι απέναντι στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Η Αρχή Λιμένων ή ο ΚΟΤ θα μπορούσε να είχαν τέτοιες ευαισθησίες!

 2. Ο/Η larnacascoutshistory.blogspot.com λέει:

  Αγαπητέ μου Κύριε Ευρυβιάδη, είναι πραγματικά τραγικό.
  Ο συγκεκριμένος γερανός βρίσκεται kοντά στο σπίτι μου τον βλέπω καθημερινά. Δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται. Όπως θα ξέρετε ανήκω στο 23ον Σύστημα Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων που ίδρυσε ο Πατέρας σας. Ευτυχώς ακόμη έχουμε ευαισθησίες όταν πρόκειται για την Λάρνακα. Θα φροντίσουμε ως Ναυτοπρόσκοποι της Πόλης να έρθουμε σε επαφή με την οικογένεια Κρασά και θα ζητήσουμε εάν μπορεί να μας δοθεί ο γερανός. Εάν γίνει αυτό θα τον μεταφέρουμε στην μαρίνα θα τον συντηρήσουμε και να το τοποθετήσουμε εκεί που ήταν και παλιά. Αυτό σας το υπόσχομαι.
  Νικόλας Πάρπας.

 3. Ο/Η Costakis λέει:

  o geranos aftos eprepe na ine idi stin apovathra ine Komati tis istorias tis apovathras me ton allo gerano pou ine ston molo monima kai pou xriazete sintirisi o KOT endiaferthike pote ????

 4. Ο/Η Nicolas Parpas λέει:

  H αλήθεια είναι οτι η ευθύνη της μη υλοποίησης αυτης της υπόσχεσης μου είναι η απουσία μου στο εξωτερικό. Ο Δήμαρχος μας αλλά και ο Κύριος Πετρίδης (διευθυντης της Μαρίνας) μας έδωσαν το Οκ. Ο Κύριος Πέτρος Κρασάς επίσης οπόταν τώρα θα κάνουμε την υπόσχεση πράξη,
  Νικόλας Πάρπας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s