[214] Παλιές διαφημίσεις από επιχειρήσεις της Λάρνακας

Παρουσιάζουμε πέντε εμπορικές διαφημίσεις που έχουν σχέση με τη Λάρνακα. Δημοσιεύτηκαν στις 10/12/1930 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που την εποχή εκείνη εκδιδόταν δύο φορές τη βδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή. Χρονικά βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το λαϊκο ξέσπασμα των Ελλήνων της Κύπρου κατά των Άγγλων, που συνέβη στις 18 Οκτωβρίου του 1931 και που σηματοδότησε την πιο σκληρή περίοδο της Αγγλικής κατοχής γνωστής ως «Παλμεροκρατίας», από το όνομα του Άγγλου κυβερνήτη Sir Herbert Palmer.

Η πρώτη διαφήμιση είναι του Ιταλικού εργοστασίου κατασκευής καμπάνων Pietro Colbachini. Σύμφωνα με τη διαφήμιση το εργοστάσιο είχε ιδρυθεί το 18ο αιώνα στη Βενετία. Στην Κύπρο δραστηριοποιήθηκε από το 1830. Όπως λέει το διαφημιστικό φυλλάδιο «νέοι κώδωνες πωλούνται προς 4 σελίνια την οκάν παραδοτέους εις Λάρνακα… και αγοράζει σπασμένους κώδωνας προς 2 σελίνια…Γενικός πωλητής αντιπρόσωπος Κύπρου, Αιγύπτου, Συρίας ήταν εξ’ Ιταλίας καταγόμενος, κάτοικος Λάρνακας Ιωσήφ Π. Ουσμιάνης, ο επονομαζόμενος «Καμπανάς» λόγω της ασχολίας του με την πώληση καμπάνων.

Μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση στην κυπριακή εφημερίδα ήταν από το ξακουστό αγγλικό οίκο ανδρικής ραπτικής GIEVES που πληροφορεί τους κυρίους για δύο παρουσιάσεις προϊόντων του, στα ξενοδοχεία George Hotel της Λευκωσίας και Beau Rivage στη Λάρνακα. Το Beau Rivage βρισκόταν στο παραλιακό μέτωπο εκεί που είναι σήμερα το ξενοδοχείο Sun Hull.

Η οικογένεια Μαντοβάνη αντιπροσώπευε στην Κύπρο ανάμεσα σε άλλες και τις Ιταλικές ναυτιλιακές εταιρείες Lloyd Triestino και Sitmar Line. Η πρώτη εταιρεία έκανε τη γραμμή «Κύπρου, Πειραιώς,  Βρινδιζίου, Βενετίας, Τεργέστης» καθώς και τη γραμμή «Κύπρου, Κιλικίας, Συρίας, Παλαιστίνης, Αιγύπτου». Το αναφερόμενο Βρίνδιζι είναι το Πρίντιζι της Ιταλίας

Η εταιρεία Sitmar Line έκανε ταξίδια στην Ευρώπη με τα ατμόπλοιά της που όπως τα διαφήμιζε, ήταν «πολυτελή και 10.000 τόνων» και «ονομαστά διά τας αναπαύσεις που παρέχουν εις τους επιβάτας όλων των θέσεων». «Αναχωρήσεις εκ Λάρνακος και Λεμεσού δια «Κωνσταντινούπολιν, Πειραιά, Νεάπολιν, Μασσαλίαν, Γενούην» [Γένοβα] με τα ατμόπλοια «ΒΡΑΖΙΛΕ» και «ΣΑΡΔΕΝΙΑ».

Γενικός πράκτορας ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΝΤΟΒΑΝΗ και ΥΙΟΙ. Ο Αντόνιο γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1850 και πέθανε το 1922. Η οικογένεια καταγόταν από το Rovigo Veneto της Ιταλίας. Μέλη της εγκαταστάθηκαν στη Λάρνακα το 18ο αιώνα. Η εταιρεία ΜΑΝΤΟΒΑΝΗ δραστηριοποιείται στο ναυτιλιακό τομέα μέχρι σήμερα.

Γενικός αντιπρόσωπος της γνωστής Σκωτσέζικης Ασφαλιστικής Εταιρείας «Caledonian Insurance Company» ήταν ο Γεώργιος Τζιάπρα Πιερίδης. Ήταν γιος του Δημητρίου Πιερίδη, ιδρυτή του Μουσείου Πιερίδη και νεώτερος αδελφός του Ζήνωνα Πιερίδη που διετέλεσε πρώτος Έλληνας Δήμαρχος Λάρνακας το 1880. Μετά το θάνατο του Γεώργιου Τζιάπρα Πιερίδη την Ασφαλιστική Εταιρεία ανέλαβαν τα παιδιά του.

Advertisements
This entry was posted in Εμπόριο and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s