[221] Οι Ιταλοί στο αρχοντικό Μαντοβάνη

Πρόκειται για μια σπάνια φωτογραφία του 1936 από μια δεξίωση της οικογένειας Πήτερ Μαντοβάνη που έγινε στο σπίτι τους στη Λάρνακα στο γνωστό αρχοντικό που βρίσκεται στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου. Στη φωτογραφία απαθανατίζονται γύρω στα 65 άτομα όλα μέλη της Ιταλικής παροικίας της Κύπρου σε μια εποχή που οι Λατίνοι ιταλικής καταγωγής αριθμούσαν μόλις γύρω στις 110 ψυχές. Επομένως στη δεξίωση Μαντοβάνη είχαν μαζευτεί περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς της Κύπρου.

Στη φωτογραφία σημειώνονται μέλη της οικογένειας Μαντοβάνη τα οποία αναγνωρίσαμε, ελπίζοντας να αναγνωριστούν και άλλα πρόσωπα που ποζάρουν σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα φωτογραφία του 1936: 1. Κλειώ Βαλδασερίδη, στο κέντρο, σύζυγος του Πήτερ Μαντοβάνη, 2. Πήτερ Μαντοβάνη, πρόξενος της Ιταλίας στη Λάρνακα, 3. Βίκτωρ Μαντοβάνη, πρόξενος της Ιταλίας στη Λεμεσό, 4. Νίνο Μαντοβάνη, πατέρας του Μπενίτο Μαντοβάνη, του σημερινού αντιπροσώπου των Λατίνων στη Βουλή και πρόξενος της Ιταλίας στην Αμμόχωστο, 5. Τόνυ Μαντοβάνη, γιος του Πήτερ και της Κλειούς, πατέρας της συμπολίτιδάς μας Ευγενίας Αστζιάν. Διετέλεσε και αυτός πρόξενος της Ιταλίας στη Λάρνακα.

Η Κλειώ Βαλδασερίδη είναι απόγονος της οικογένειας Βαλσαμάκη από την Κεφαλλονιά μέλη της οποίας είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο από το 1758. Ήταν εγγονή του σπουδαίου Λαρνακέα γιατρού Παύλου Βαλσαμάκη [βλέπε ανάρτηση υπ’ αριθμό 70] και αδελφή του ποιητή, πεζογράφου και μεταφραστή Παύλου Βαλδασερίδη [1892-1972].

Η οικογένεα Μαντοβάνη κατάγεται από το  Rovigo Veneto της Ιταλίας. Ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα το 18ο αιώνα ήταν ο Τζιοβάνι Αντόνιο Μαντοβάνη. Ο θεμελιωτής των επιχειρήσεων Μαντοβάνη ήταν ο Αντόνιο Λορέντζο Μαντοβάνη που γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1850 και πέθανε το 1922. Η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε  στο ναυτιλιακό τομέα, στο εξαγωγικό εμπόριο και στην εξόρυξη φαιοχώματος [τέρρα όμπρα]. Τις επιχειρήσεις συνέχισαν τα πέντε παιδιά του Αντόνιο, Λωράν, Βίκτωρ, Πήτερ, Ουμπέρτο [πέθανε το 1926] και Νίνο.

Τελειώνοντας αναφέρουμε ότι η Λατινική Κοινότητα της Κύπρου αριθμεί σήμερα γύρω στα 1.000 άτομα με καταγωγή από την Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisements
This entry was posted in Κοινότητες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s