[223] Ιστιοπλοϊκά στην Αλυκή

Κάτι ανάλογο με τις πρόσφατες βαριές βροχοπτώσεις έγινε και το 1952. Τότε, λόγω της πλήρωσης της Αλυκής Λάρνακας οι ιστιοπλόοι της πόλης διοργάνωσαν ιστιοπλοϊκούς αγώνες μέσα στη λίμνη. Οι τρεις φωτογραφίες που ακολουθούν απαθανάτισαν το όμορφο αυτό γεγονός.

Δίπλα στις πυραμίδες με το άλας οι ιστιοπλόοι είχαν στήσει μια πρόχειρη μικρή αποβάθρα. Από δω ξεκινούσαν τα σκαριά. Λόγω του μικρότερου βάθους της λίμνης σε σχέση με την ανοιχτή θάλασσα οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων έκαναν κάποιες μετατροπές στις καρίνες τους για να μη «βρίσκουν» τον πάτο της λίμνης.

Στον ορίζοντα πίσω απ’ την πυραμίδα ήταν ο στενός δρόμος που σε πήγαινε στο Κίτι και στα άλλα χωριά της περιοχής. Σήμερα εκεί είναι η λεωφόρος Αρτέμιδος που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Η ιστιοπλοΐα ξεκινά. Στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνεται το τέμενος Ουμ-Χαράμ. Αριστερά, το ύψωμα «Πάτσαλος». Εκεί σε ανασκαφές που έγιναν παλαιότερα, βρέθηκαν απομεινάρια του φοινικικού ναού του Βήλου [είναι ο Δίας των Φοινίκων]. Το ύψωμα βρίσκεται δεξιά του κυκλοφορικακού κόμβου που οδηγεί στην είσοδο του παλιού αεροδρομίου.

Μέσα από το συννεφιασμένο τοπίο ξεπροβάλλει το επιβλητικό φόντο του Σταυροβουνιού. Στο μεταξύ οι τολμηροί ιστιοπλόοι σήκωσαν πανιά στο ένα πλοιάριο. Στα άλλα δύο ακόμα. Δεν ξέρουμε αν τελικά κατάφεραν μια… βόλτα.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την Τζοάννα Βράχα, την οποία θερμά ευχαριστώ.

Advertisements
This entry was posted in Αλυκή Λάρνακας, Κοινωνική ζωή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s