[224] Τα πρώτα σπίτια στη λεωφόρο Αρτέμιδος

Είναι η οδός Οκκουλάρ πάροδος αριστερά της Αρτέμιδος το 1910. Η ονομασία Boulevard στην κάρτα είναι λάθος. Μεγάλα δέντρα κατά μήκος του δρόμου έριχναν τη σκιά τους. Με την οικοδόμηση, το πράσινο σταδιακά αποψιλώθηκε. Φωτο: Λ. Γκλάζνερ.

Λεωφόρος Αρτέμιδος ή Boulevard. Eυκάλυπτοι και πυκνή βλάστηση από αλόες κάλυπταν τεράστιες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Φωτο: Λ. Γκλάζνερ.

Τις δεκαετίες του  ’40 και του ’50, οι περιοχές της Φανερωμένης, της λεωφόρου Αρτέμιδος και των Καμάρων μέχρι τα κράσπεδα της Αλυκής, ήταν ακατοίκητες ερημικές εκτάσεις καλυμμένες από περβόλια, σιτοβολώνες, δέντρα παντός είδους κυρίως πεύκα, ακακίες και ευκαλύπτους και από μια εξαιρετικά πυκνή βλάστηση από αλόες, ενώ δεν έλειπαν τα βοσκοτόπια. Όλη αυτή η εκτεταμένη παρθένα περιοχή ήταν η αγαπημένη εξοχή των Λαρνακέων που είχαν ως επίκεντρα των εκδρομών τους τις εκκλησίες της Φανερωμένης, του Αγίου Γεωργίου του Μακρύ και βέβαια τα χωράφια γύρω από την Αλυκή. Ήταν η εποχή όπου οι αισθήσεις μετουσιώνονταν σε ευτυχία μέσα σε όλη αυτή την απλωσιά της φυσικής πολυχρωμίας. Αργότερα, αρχές του ’40 ήρθαν τα πρώτα σπίτια. Προηγήθηκε το 1928 η κατασκευή και η λειτουργία του σταδίου Γ.Σ.Ζ.

Το σπίτι στην Αρτέμιδος Νο 4 της οικογένειας Κ. Αλκίδα

Εξ όσων γνωρίζουμε το πρώτο σπίτι που κτίστηκε στη δεκαετία του ’20 σ΄αυτή την μαγευτική περιοχή, ήταν ένα ωραίο αρχοντικό στην αρχή της Λεωφόρου Αρτέμιδος που ανήκε στον Ιάκωβο και Φρόσω Δημητρίου το γένος Αραδιππιώτη. Δίπλα από το αρχοντικό που κατεδαφίστηκε, κτίστηκε αρχές του ’40 το σπίτι του Κωστάκη Αλκίδα και της Χρύσως Δημητρίου, κόρης του Ιάκωβου και της Φρόσως. Το σπίτι αυτό στην Αρτέμιδος Νο 4 στην αρχή της λεωφόρου, είναι ένα ωραίο διώροφο με μπαλκόνια, εξωτερική κτιστή σκάλα και μεγάλο κήπο. Εκτός από κατοικία, κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως κλάμπ, λογιστικό γραφείο και σήμερα ως Cafe. Έχει κηρυχτεί διατηρητέο.

Κάπου στις αρχές του ’50, στη γωνία των λεωφόρων Φανερωμένης και Αρτέμιδος κτίστηκε το σπίτι της οικογένειας του Νίκου Δημητρίου. Δύο χρόνια μετά άρχισε να κτίζεται το σπίτι της οικογένειας Ντίμη Δημητρίου (αδελφού του Νίκου Δημητρίου), το οποίο βρισκόταν δίπλα από τη νότια πλευρά του παλιού ΓΣΖ, εκεί, που σήμερα υψώνεται ένα πολυόροφο κτήριο του πρώην τραπεζικού συγκροτήματος Marfin Laiki.

Παρουσιάζουμε πιο κάτω κάποιες παλιές φωτογραφίες και μια πρόσφατη σχετικές με το θέμα.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η βόρεια πλευρά του σπιτιού του Νίκου Δημητρίου την εποχή που κτιζόταν αρχές του ’50. Η ίδια πλευρά του σπιτιού σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Δεξιά -στην παλιά φωτογαφία- είναι η λεωφόρος Αρτέμιδος με τις περίφημες δενδροστοιχίες  από ευκάλυπτους και πεύκα εκατέρωθεν. Πίσω από το σπίτι Δημητρίου το πράσινο που φαίνεται σηματοδοτεί την περιοχή στην οποία χαράκτηκε πολύ αργότερα η λεωφόρος Φανερωμένης. Μπροστά από το σπίτι στη γραμμή της περίφραξης διανοίχτηκε η σημερινή οδός Αριστομένους (οικία Κουκούνη, κλινική George Savva, κλ.π).

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες βλέπουμε ένα αμάξι να φορτώνει υλικό για τις ανάγκες της κατασκευής της οικίας Ντίμη Δημητρίου. Φαίνεται το νότιο περιτείχισμα του ΓΣΖ. Στην επόμενη απαθανατίζονται μέρος του δρόμου και οι ευκάλυπτοι, ενώ το κτίσιμο βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος, μια άλλη φωτογραφία του υπό ενέγερση σπιτιού από άλλη πλευρά και στο βάθος το σπίτι του Νίκου Δημητρίου.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ιωάννας Βράχα.

Advertisements
This entry was posted in Περιβάλλον, Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s