[229] Τοπογραφία κεντρικού σημείου της Λάρνακας από φυλλάδιο του 1928

Το πιο κάτω τοπογραφικό σχέδιο εκπονήθηκε και κυκλοφόρησε από τον Δήμο Λάρνακας το 1928, εξ’ αιτίας της αποπεράτωσης τη χρονιά εκείνη του σταδίου ΓΣΖ και της διεξαγωγής στο νέο στάδιο των ΙΗ [18ων] Παγκύπριων Αγώνων. Το σχέδιο ακολουθούσαν οδηγίες οδικής κυκλοφορίας προς κατοίκους της Λευκωσίας και Λεμεσού που θα έρχονταν στη Λάρνακα για την παρακολούθηση των Αγώνων 

Το σχέδιο μας δίνει τη δυνατότητα σχολιασμού ενός κεντρικού σημείου της πόλης εν έτει 1928 και τις αλλάγες  που έγιναν στην αστική γεωγραφία της περιοχής.

Έτσι λοιπόν έχουμε: 1. Κυκλοφοριακός κόμβος Λεωφόρου Αρτέμιδος, 2. Προπύλαια του νέου σταδίου και το στάδιο όπου ακόμα δεν είχαν κτιστεί όλες οι κερκίδες όπως τις είχαμε γνωρίσει στη δυτική πλευρά του Γ.Σ.Ζ., 3. Οικία Ιάκωβου Δημητρίου που για κάποια χρόνια μετά το 1974 είχαν στεγαστεί γραφεία της Ε.Φ. [κατεδαφίστηκε], 4. Δημοτικός κήπος, 5. Οδός Φυτωρίου, σήμερα Λεωνίδα Κιούπη [δήμαρχος Λάρνακας] 6. Οδός Αυλακίων, η σημερινή οδός Σταδίου, 7. Η χωρίς όνομα, σημερινή οδός Λουκή Πιερίδη [δώρησε γη για την επέκταση του δημοτικού κήπου όπως τον ξέρουμε σήμερα], 8. Οδός Λευκωσίας, η σημερινή Λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου, 9. Υποστατικά Αμερικάνικης Ακαδημίας [το σημερινό κτήριο είναι κτίσμα του 1955-58], 10. Memorial Hall και Carithers Hall [1911-1912] σχολεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας [κατεδαφίστηκαν], 11. Οδός Μητροπόλεως, σήμερα Νικοδήμου Μυλωνά, 12. Προτομή Ζήνωνος Κιτιέως, 13. Ανώνυμη οδός, η σημερινή Στυλιανού Λένα που ενώνεται με τη Σταδίου μέσω της σημερινής οδού Ανδρέα Σουρουκλή, 14. Πευκόφυτη περιοχή, σήμερα οικιστική ζώνη με τρεις νέους δρόμους [20:Περικλέους-21:Θουκυδίδου-22:Ασκληπιού], 15. Δασύλλιο όπου βρίσκεται ως ερείπιο η οικία του εκάστοτε διευθυντή της Αμερικάνικης Ακαδημίας [το δασύλλιο έχει αποκοπεί], 16. Παλιό φυτώριο και πρώην οικία Επάρχου. Η οικία αυτή θα φιλοξενήσει στο μέλλον τη βιβλιοθήκη του αείμνηστου λογοτέχνη Φοίβου Σταυρίδη και το ίδρυμα που θα φέρει το όνομά του, 17. Λεωφόρος Γρίβα Δγενή, τότε οδός Λευκωσίας, 18. Άγαλμα Ελευθερίας στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, 19. Παγομηχανή.

Οδηγίες προς προσερχομένους από άλλες πόλεις στο καινούργιο ΓΣΖ για τους 18ους Παγκύπριους Αγώνες. Δήμαρχος Λάρνακας ήταν ο Δημητρός Ν. Δημητρίου Μάτσας.

Το τοπογραφικό παραχωρήθηκε από τον Λούη Περεντό και αναρτήθηκε για πρώτη φορά από το ιστολόγιο του Φοίβου Σταυρίδη: http://www.larnaka.wordpress.com.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητικά, Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s