[237] Οδός Ζήνωνος Κιτιέως Νο 2

Στην ανάρτηση με αριθμό: 209 στην κατηγορία: Πολεοδομικά, παρουσιάσαμε δύο φωτογραφίες της Ζήνωνος Κιτιέως, η πρώτη της δεκαετίας του ’40 και η δεύτερη της δεκαετίας του ’50.

Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε μια φωτογραφία της Ζήνωνος Κιτιέως όπως ήταν μετά τον Μάρτιο του 1964. Ο λόγος που προσδιορίζουμε με τόση ακρίβεια τη χρονολογία της φωτογραφίας είναι γιατί σ’ αυτήν απαθανατίζεται ένα αυτοκίνητο στο οποίο διακρίνονται τα αρχικά γράμματα U.N. Πρόκειται δηλαδή για αυτοκίνητο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το δεύτερο 15θήμερο του Μάρτη του 1964. Μπροστά προπορεύεται ένα ιδιωτικό όχημα με αριθμό εγγραφής CR 58 που κι αυτό μας βοηθά στη σωστή χρονολόγηση της φωτογραφικού στιγμιότυπου.

Έτσι λοιπόν ήταν η Ζήνωνος Κιτιέως την εποχή του ’64 και μετά. Η ρυμοτομία  δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα με αποτέλεσμα ο δρόμος να παρουσιάζει γωνίες [1]. Δεξιά, βρισκόταν το πρώτο Super Market που άνοιξε στη Λάρνακα. Αργότερα έγινε το κατάστημα ρούχων STASIS [2]. Αριστερά, η επιχείρηση 59 SHOP [3], η οποία υπάρχει ακόμα, όχι ακριβώς στον αριθμό 59 [εξ’ ού και το όνομα της επιχείρησης] αλλά λίγο πιο μπροστά (Νο: 53-57). Πιο κάτω το γνωστό κατάστημα KATODRITIS STORES [4]. Το παλιό σπίτι με το μπαλκόνι αριστερά στη γωνία του δρόμου, ήταν η κατοικία του οδοντογιατρού Ριχάρδου Ντε Γιογκ, Έλληνα ολλανδικής καταγωγής από τη Σμύρνη που ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή [5]. Κάτω από το σπίτι βρισκόταν για χρόνια το μαγαζί του Κυριάκου Μαυροκορδάτου.

Advertisements
This entry was posted in Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s