[238] Στις γειτονιές του Αλέκου Χαρίτου

Όλοι γνωρίζουμε τον συμπαθητικό και αγαπητό μας συμπολίτη Αλέκο Χαρίτου. Ένα οικείο πρόσωπο συνώνυμο με το ιστορικό στέκι της πόλης, το Cafe Ambiance.

Ο Αλέκος βρέθηκε στις γειτονιές της πόλης από μικρός. Το πατρικό του σπίτι βρισκόταν δίπλα από το σημερινό οίκημα του σωματείου ΑΛΚΗ. Ο πατέρας του, μ. Χρίστος Χαρίτου, ήταν ο καφετζής του διπλανού καφενείου που ονομαζόταν «Μικρή Ακρόπολη» ή αλλιώς «Ακροπολούδα». Το 1967 η οικογένεια Χαρίτου ενοικίασε το κτήριο που στέγαζε μέχρι τότε το σωματείο της ΕΠΑ και δημιούργησε το δημοφιλές στέκι της νεολαίας της δεκαετίας του 1970, το περίφημο  Ambiance. Την ίδια περίοδο κατεδαφίστηκε το καφενείο της «Μικρής Ακρόπολης».

Οι φωτογραφίες που μάς παραχώρησε ο Αλέκος δείχνουν την περιοχή απέναντι από το Ambiance στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου. Σε μια άλλη φαίνεται να ποδηλατεί στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως.

Περιμένοντας την παρέλαση σε κάποια εθνική επέτοιο. Ο Αλέκος μπροστά από το θερινό σινεμά Ντιάνα, το ξενύχτικο «Λούκουλλος» και το γραφείο ταξί Μισιελλής. Δίπλα από το σινεμά Ντιάνα βρισκόταν ακόμα ένα θερινό σινεμά, ο Μαγικός Κήπος. Κατεδαφίστηκαν μαζί με άλλα υποστατικά το 1966 και στη θέση τους κτίστηκε η πολυκατοικία ΔΙΠΑ

Ο Αλέκος ποζάρει στον αυλόγυρο του Abmiance. Πίσω του διακρίνεται η σκάλα του Καφενείου «Ακρόπολις». Το μαύρο φόντο είναι ο τοίχος όπου γίνονταν οι προβολές του σινεμά Ντιάνα.

Ποδηλατώντας στην ήσυχη από αυτοκίνητα Ζήνωνος Κιτιέως. Αριστερά η στοά του Πεζοπορικού, σήμερα το Atrium Zenon, στη γωνία της στοάς  το γνωστό τότε κατάστημα του Κλεόπα Παλατέ, πιο κάτω το Μουσείο Πιερίδη. Απέναντι από το Μουσείο διακρίνεται το μπαλκόνι του διατηρητέου κτηρίου της Λέσχης Λάρνακας.

Advertisements
This entry was posted in Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s