[239] Αφιέρωμα στον Λαρνακέα φωτογράφο Μηνά Τιλπιάν.

Φωτογραφία των αρχών του ’60. Η γειτονιά της Χρυσοπολίτισσας. Αριστερά φαίνεται το καμπαναριό της εκκλησίας, ενώ αριστερά κάτω η οδός Τέρρα Σάντα ακριβώς όπως είναι σήμερα

Ένας από τους σημαντικότερους φωτογραφούς που πέρασαν από τη Λάρνακα, ήταν ο Μηνάς Τιλπιάν. Όταν ήρθε στην Κύπρο το 1921 κατά τη μεγάλη φυγή των Αρμενίων από τη νότια Μικρά Ασία [περιοχή Κιλικίας, Αδάνων και Μερσίνας], ήταν περίπου 10 χρονών. Φιλοξενήθηκε από συγγενική οικογένεια στη Λευκωσία όπου εκεί έμαθε τη φωτογραφική τέχνη.

Περιληπτικά αναφέρουμε ότι οι πρώτοι Αρμένιοι μεταφέρθηκαν στην Κύπρο στα τέλη του 6ου αιώνα από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό Β’ Ρινότμητο για να επανδρώσουν τις στρατιωτικές φρουρές του νησιού. Στην περίοδο του μεσαίωνα συνεχίστηκε η εγκατάσταση Αρμενίων από το γειτονικό βασίλειο της Μικρής Αρμενίας που βρισκόταν στις νότιες ακτές της Μικράς Ασίας. Με την έναρξη της Τουρκοκρατίας το 1571, η Αρμενική Κοινότητα μειώθηκε σημαντικά και αριθμούσε γύρω στα 175-200 άτομα. Το μεγάλο ρεύμα εγκατάστασης Αρμενίων στην Κύπρο, ξεκίνησε από το 1914-15 με την έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων από το κίνημα των Νεότουρκων. Από το 1914 μέχρι το 1922 είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο περίπου 8.000 Αρμένιοι. Από το 192ο πολλοί απ’ αυτούς μετανάστευσαν στη Σοβιετική Αρμενία. Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η αρμενική κοινότητα αριθμούσε 3.628 μέλη. Σήμερα αριθμεί περίπου 2.500 μέλη. Η πλειοψηφία των Αρμενίων συμπολιτών μας ασχολείται με το εμπόριο, την παραδοσιακή αρμένικη μαγειρική, τη φωτογραφική τέχνη και με πολλά άλλα επαγγέλματα.

Παρέλαση στη Ζήνωνος Κιτιέως μέσα της δεκαετίας του ’60. Δεξιά στη γωνία το κατάστημα του Μηνά Τιλπιάν. Από τα λίγα κτήρια στο δρόμο αυτό που έχουν διατηρηθεί

Γύρω στο 1945 ο Μηνάς Τιλπιάν έφυγε από τη Λευκωσία και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα σε σπίτι στην πλατεία Αγίου Λαζάρου όπου άνοιξε το πρώτο του φωτογραφείο. Λίγο πριν το ’60 μετέφερε την επιχείρησή του σε κατάστημα στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως. Το κατάστημα αυτό υπάρχει ακόμα, ακριβώς όπως το δείχει η φωτογραφία της δεκαετίας του ’60 που δημοσιεύεται στην παρούσα ανάρτηση.

Ο Τιλπιάν πέθανε σε ηλικία περίπου 75 ετών. Η παρακαταθήκη του είναι οι χιλιάδες φωτογραφίες με θέματα την πόλη της Λάρνακας, κοινωνικές εκδηλώσεις, πρόσωπα, τοπία της Κύπρου, μνημεία και ιστορικά γεγονότα. Φωτογραφίες πάνω στις οποίες αναγράφεται το όνομα της Λάρνακας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ανήκουν στον Τιλπιάν. Μερικές είναι ιδιαίτερα καλλιτεχνικές, όπως η φωτογραφία με το γερανό στο μώλο της Λάρνακας σε ώρα θαλασσοταραχής, που δίνει την εντύπωση άγριου τοπίου βόρειας θάλασσας.

Πηγές: 1.Χρίστος Ιακώβου, Περιοδικό Χρονικό-εφημ., Πολίτης, Αρμένιοι της Κύπρου, 24 Απριλίου 2002. 2.Οι φωτογραφίες της Χρυσοπολίτισσας και του γερανού προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας, ενώ η φωτογραφία της Ζήνωνος Κιτιέως ανήκει στη συλλογή της Παυλίνας Χαγιάννη.

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνική ζωή, Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s