[242] Η σπάνια εικόνα του Άγιου Χριστόφορου του κυνοκέφαλου

Παρουσιάζουμε μια  μοναδική φορητή εικόνα του Αγίου Χριστόφορου μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Ζωγραφίστηκε το 1745 από τον ζωγράφο Ιωαννίκιο Ιερομόναχο και βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Άρπερας κοντά στο χωριό Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας.

Ο ναός κτίστηκε ως τάμα προς τον Άγιο Γεώργιο το 1745 από τον δραγουμάνο Χριστοφοράκη Κωνσταντίνο. Επομένως δικαιολογείται η ταυτόχρονη παρουσία στην εικόνα των δύο Αγίων, του Γεωργίου στο όνομα του οποίου κτίστηκε ο ναός και του Χριστόφορου που είναι το όνομα του κτήτορα.

Ο Άγιος Χριστόφορος έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. όταν αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκτατορίας ήταν ο Δέκιος. Ήταν Ρωμαίος στρατιώτης με τεράστια σωματική δύναμη καταγόμενος σύμφωνα με την ιστοριογραφία από την άγρια φυλή των Κυνοκέφαλων ή Κυνοπρόσωπων, η οποία περιγράφεται ως μετέχουσα στο φαινόμενο της ανθρωποφαγίας. Ήταν άσχημος και άμορφος με φοβερό και άγριο πρόσωπο. Τα χαρακτηριστικά του αυτά μεταφέρθηκαν από μερικούς ζωγράφους της περιόδου της Τουρκοκρατίας με τη μορφή σκύλου θέλοντας να δείξουν κατά γράμμα την προέλευση του Αγίου από τη φυλή των  Κυνοκεφάλων.

Πριν γίνει Χριστιανός ονομαζόταν Ρέπρεβε. Αποκεφαλίστηκε από τον αυτοκράτορα Δέκιο.

Η εικόνα έχει δύο χαρακτηριστικά που αποτελούν πρότυπα στη αγιογράφηση του Αγίου Χριστόφορου: στον αριστερό του ώμο κάθεται ο Χριστός με τη μορφή νέου παιδιού, ενώ στο δεξί του χέρι κρατά ραβδί από φρεσκοκομμένο δένδρο που μόλις αρχίζει να βλασταίνει.

Πηγές: 1. Βάσος Βασιλείου, Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου της Άρπερας, σσ.43, 45, 2011. 2. Νικόδημος Αγιορείτου, Συναξάριον, τόμος 5ος, σσ.59-60, 1993.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s