[249] Πριν 50 χρόνια: οι Λαρνακείς που θυσιάστηκαν στις μάχες της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964

Μιχαήλ Βραχίμης.

Φωτ 1:  Μιχαήλ Βραχίμης.

Τέτοιες μέρες του Αυγούστου του 1964, Τ/κ με τη βοήθεια αξιωματικών της ΤΟΥΡΔΥΚ προσπάθησαν να ενώσουν τον θύλακα των Κοκκίνων με την περιοχή της Λεύκας. Ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση, εκατοντάδες εθελοντές έτρεξαν να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη από την τουρκική ανταρσία.

Στον Λωρόβουνο που ήταν το ισχυρότερο οχυρό των Τούρκων στασιαστών, δόθηκαν οι πιο άγριες μάχες, που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάληψή του και τη μετακίνηση των Τούρκων στον θύλακα των Κοκκίνων.

Και ενώ όλοι περίμεναν την παράδοση των στασιαστών στις νόμιμες δυνάμεις της Δημοκρατίας, σμήνη τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων έκαναν την εμφάνισή τους στους κυπριακούς ουρανούς, σκορπώντας αδιάκριτα τον θάνατο μεταξύ των αμάχων χρησιμοποιώντας εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ.

Τις τραγικές εκείνες μέρες είχε και η Λάρνακα με την επαρχία της, μερτικό στο ολοκαύτωμα της Τηλλυρίας. Τους ένδοξους επτά ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, αναφέρουμε πιο κάτω ως μνημόσυνο τιμής και θύμησης.

Μιχαήλ Βραχίμης: Γεννήθηκε στην Ξυλοφάγου στις 31 Δεκέμβρη του 1944. Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, βοηθούσε τον πατέρα του στις γεωργικές εργασίες. Κατετάγη στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1964, ενώ θα μπορούσε να καταταχθεί το Γενάρη του 1965 (παράδειγμα αντίθετο που σημερινού φαινομένου της φυγοστρατίας). Έπεσε μαχόμενος στις 8 Αυγούστου κοντά στα Κόκκινα (φωτ 1)

Φωτ 2: Παντελής Κοντός

Παντελής Κοντός: Γεννήθηκε το 1944 στην Αραδίππου. Εργάστηκε μετά το Δημοτικό Σχολείο ως οικοδόμος. Κατετάγη στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1964. Πολέμησε στο 216 Τ.Π και έπεσε στις 8 Αυγούστου στη μάχη της Μανσούρας (φωτ 2).

Λάζαρος Γεωργίου: Γεννήθηκε το 1944 στην Αλαμινό. Μετά το Δημοτικό Σχολείο, φοίτησε στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας  απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα. Και ενώ ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής στην Αθήνα, επέστρεψε και εντάχθηκε στη νεοσύστατη Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του Λοχία. Πολέμησε με το 216 Τ.Π και σκοτώθηκε στις 8 Αυγούστου την ώρα που πολυβολούσε εχθρικά αεροπλάνα (φωτ 3).

Λάζαρος Γεωργίου.

Φωτ 3: Λάζαρος Γεωργίου.

Νίκος Θεοφάνους.

Φωτ 4: Νίκος Θεοφάνους.

Νίκος Θεοφάνους: Γεννήθηκε το 1944 στην Ξυλοφάγου. Μετά το Δημοτικό Σχολείο εργάστηκε στη γεωργία. Σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου σε μάχη κοντά στη Μανσούρα. Ήταν πατρεμένος και είχε μια κόρη (φωτ 4).

Παύλος Μιχαηλάς: Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήρωας από τους επτά. Γεννήθηκε το 1938 στην Αραδίππου. Είχε δράση και στον αγώνα της ΕΟΚΑ αφού καταδικάστηκε από τους Βρετανούς σε 10ετή φυλάκιση για μεταφορά εκρηκτικών υλών. Μετά την ανεξαρτησία εργάστηκε στο Συνεργατικό κίνημα. Πήγε στην Τηλλυρία ως εθελοντής. Σκοτώθηκε στις 7 Αυγούστου. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη (φωτ 5).

Φωτ 5: Παύλος Μιχαηλάς

Φωτ 5: Παύλος Μιχαηλάς

Ανδρέας Στρουθίδης: Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1944. Φοίτησε μέχρι την τετάρτη τάξη του Γυμνασίου και ακολούθως εργάστηκε ως πωλητής αυτοκινήτων. Κατετάγη τον Ιούλιο του 1964. Έλαβε μέρος στις μάχες της Μανσούρας, όπου κτυπήθηκε θανάσιμα από τουρκικό αεροπλάνο στις 9 Αυγούστου (φωτ 6).

Φωτ 6: Ανδρέας Στουθίδης.

Φωτ 6: Ανδρέας Στρουθίδης.

Χριστάκης Πτωχόπουλος: Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 11 Δεκέμβρη του 1944. Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο, εργάστηκε στις Βρετανικες Βάσεις της Δεκέλειας. Κατετάγη και αυτός τον Ιούλιο του 1964. Έπεσε μαχόμενος στις 8 Αυγούστου (φωτ 7).

Φωτ 7: Χριστάκης Πτωχόπουλος

Φωτ 7: Χριστάκης Πτωχόπουλος

Πηγή: Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακος, Λεύκωμα Πεσόντων Επαρχίας Λάρνακος, Λάρνακα 1994.

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s