[253] Όταν κτιζόταν η Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Η κρεαταγορά και η ιχθυαγορά όταν κτίζονταν το 1928/29. Η οικογένεια του εργολάβου Γιαξή ποζάρει στο φακό.

Η Δημοτική Λιανική Αγορά, αρχιτεκτονικά και λειτουργικά είχε την τυπική μορφή ανατολίτικου παζαριού. Από την κύρια είσοδο που βρισκόταν στην οδό Ερμού έμπαινες σε έναν κεντρικό διάδρομο, όπου δεξιά και αριστερά ήταν τα καταστήματα των φθαρτεμπόρων με τους πάγκους να βρίσκονται μπροστά. Ο διάδρομος κατέληγε σ’ ένα ξέφωτο στο κέντρο της Αγοράς το οποίο οδηγούσε σε τρεις κατευθύνσεις, σε δύο εξόδους δεξιά και αριστερά, ενώ ευθεία έμπαινες στην κρεαταγορά και την ιχθυαγορά (φωτογραφία). Οι πάγκοι των κρεοπωλών είχαν κυκλική διάταξη σε δύο πέταλα, ενώ οι ιχθυοπώλες καταλάμβαναν το κέντρο του χώρου. Μια τρίτη έξοδος οδηγούσε σε έναν κενό χώρο (σημερινή λαϊκή αγορά του Σαββάτου), όπου κάθε πρωί έφερναν και πωλούσαν τα προϊόντα τους οι χοντρέμποροι παραγωγοί.

Η Αγορά κτίστηκε το 1928/29 όταν Δήμαρχος της πόλης ήταν ο Δημητρός Δημητρίου (Μάτσας) με σκοπό να στεγαστούν οι αγορές των φθαρτών και των κρεάτων που μέχρι τότε ήταν διάσπαρτες στους δρόμους γύρω από την περιοχή του Αγίου Λαζάρου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γράφειο του Π. Μιχαηλίδη με εργολαβία του Α. Λ. Γιαξή.

Το 1998 κατεδαφίστηκε. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Υπάρχουν σχέδια τα οποία προβλέπουν την κατασκευή ενός πολυχώρου που θα περιλαμβάνει καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, χώρο στάθμευσης κ.ά.

Advertisements
This entry was posted in Δήμος Λάρνακας, Ιστορικά κτήρια, Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

5 Responses to [253] Όταν κτιζόταν η Δημοτική Αγορά Λάρνακας

 1. Ο/Η Marios λέει:

  Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕΣΩ «ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ» ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΚΛΠ. ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ «ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ» ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ!

 2. Ο/Η petros λέει:

  Γεια και συγχαρητήρια για το blog. Με ενδιαφέρει η ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου και θέλω να ρωτήσω αν είναι επιβεβαιωμένη η ημερομηνία κατασκευής του 1928-29. Ο αρχιτέκτονας Πολύβιος Μιχαηλίδης ήταν ακόμα φοιτητής τότε αφού αποφοίτησε το 1930 από το ΕΜΠ και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν το σχεδίασε όντας φοιτητής. Μέχρι τώρα τοποθετούσα την κατασκευή μεταξύ 1932-35. Αν μπορείτε να μου δώσετε κάποια στοιχεία για την αγορά θα το εκτιμούσα πολύ.

  Ευχαριστώ!

  • Ο/Η saminet λέει:

   Πέτρο. Να κοιτάξειςστα αρχεία του Δήμου Λάρνακας. Οι πληροφορίες για το 1928-29 είναι από τον γιατρό-ερευνητή Νεοκλή Κυριαζή και νομίζω πως είναι ορθές γιατί έζησε την εποχή εκείνη. Άλλωστε το σπίτι του ήταν δυο βήματα απ’ την αγορά. Για ότι μπορώ βεβαίως να βοηθήσω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s