[254] Στην οδό Αρμενικής Εκκλησίας

Η Αρμενική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη Λάρνακα κτίστηκε μεταξύ 1909 και 1913 από Αρμένιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο ύστερα από τη σφαγή του αρμενικού πληθυσμού των Αδάνων από τους Τούρκους το 1909. Το 1915 ακολούθησε η φοβερή Γενοκτονία από τους Νεότουρκους. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο, προστάτη των Αδάνων. Η εκκλησία στη Λάρνακα αποτελεί το πρώτο μνημείο  παγκόσμια, που κτίστηκε εις μνήμη των σφαγιασθέντων Αρμενίων του 1909.

Άγιος Στέφανος 1909

Δίπλα από την εκκλησία ιδρύθηκε σχολείο, το οποίο ύστερα από συνεχείς ανακαινίσεις πήρε την τελική του μορφή το 1923.

Λόγω της παρουσίας των αρμενικών ιδρυμάτων, ο δρόμος μετονομάστηκε γύρω στα 1940 από οδό Χατζησταύρου σε οδό Αρμενικής Εκκλησίας.

Όταν το 1993-95  κτίστηκε καινούργιο σχολείο στην πίσω αυλή της εκκλησίας, το παλιό  που βρισκόταν δίπλα σπό την εκκλησία κατεδαφίστηκε.

Διασώθηκαν κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης. Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Λούη Περεντό.

Πληροφ: Αλέξανδρος Μιχαήλ Χατζηλύρας.

Advertisements
This entry was posted in Δρόμοι και Πλατείες, Εκκλησίες της Λάρνακας, Κοινότητες. Bookmark the permalink.

2 Responses to [254] Στην οδό Αρμενικής Εκκλησίας

  1. Ο/Η Α. Πάλμας λέει:

    Σωκράτη. Οταν κάποιος αναφέρεται στην οδό Αρμένικης εκκλησίας, νομίζω, είναι και η ευκαιρία να ενημερώσει τους αναγνώστες για το σπίτι της οικογένειας των ΤΥΡΙΜΟΥ, με παγκόσμια ακτινοβολία στο μουσικό στερέωμα. Σήμερα, ο Μαρτίνος Τυρίμος, γιος, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων διευθυντών ορχήστρας του κόσμου, τιμώντας την Κύπρο μας αλλά και την πόλη μας, ιδιαίτερα. Ο πατέρας του, μακ. Δημ. Τυρίμος, ένιωθε περήφανος γι αυτόν αλλά και για τον αδελφό του, Ρονάλτο, άσχετα με το αν δεν εκφραζότανε, από μετριοπάθεια. Απλά έλεγε ότι ο Μαρτίνος και γίνει πιο σπουδαίος από τον ίδιο……….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s