[257] Ένας δρόμος στη Σκάλα με τη δική του ιστορία

Η οδός Τουράν. Αριστερά ο σημερινός πολυόροφος χώρος στάθμευσης του Δημαρχείου.

Στην Τ/κ συνοικία της Σκάλας, η Οδός Τουράν, ο δρόμος που βγάζει στο τζαμί και στο μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας, έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, μια ιστορία άγνωστη στους πιο πολλούς.

Από ένα σπίτι στην αρχή του δρόμου αυτού, στο νούμερο 6, ξεκινούσε ο απελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. Το σπίτι ανήκε σε ένα από τα μέλη της οργάνωσης. Από αυτό ξεκίνησαν οι τέσσερις ομάδες των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. για τις ανατινάξεις των κυβερνητικών κτηρίων που σηματοδότησε την απαρχή του αγώνα του 55-59 στη Λάρνακα. Τις ανατινάξεις ανέλαβαν: Ο Μιχαλάκης Παρίδης το δικαστήριο, ο Γεώργιος Λυκούργος με την ομάδα του τον αστυνομικό σταθμό, ο Γιώργος Αιμιλίου με την ομάδα του το διοικητήριο (κτήριο επαρχιακής διοίκησης) και ο Κίκης Φιλιαστίδης με την ομάδα του τη δολιοφθορά στο σπίτι του Άγγλου αστυνομικού διοικητή της πόλης.

Το σπίτι της οδού Τουράν. Απ’ εδώ ξεκίνησε να ξετυλίγεται η ιστορία της 1ης Απρίλη του 55

Επελέγει το σπίτι αυτό γιατί στην Τ/κ συνοικία οι περιπολίες της αστυνομίας ήταν πολύ πιο αραιές. Στην Τ/κ συνοικία επίσης έμεναν τότε και οικογένειες Ε/κ. Μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου του 55, μαζεύτηκαν οι ομάδες στο σπίτι για να πάρουν τις εκρηκτικές ύλες οι οποίες είχαν ετοιμαστεί από προηγουμένως. Τους μίλησε με θερμά λόγια ο τομεάρχης Λάρνακας, Σταυρός Ποσκώτης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ξεκίνησαν για το ραντεβού τους με την ιστορία. Στις 0:30 η Λάρνακα ξυπνούσε σαστισμένη από τις εκρήξεις.

Ο Μιχαλάκης Παρίδης ανέλαβε μόνος του την τοποθέτηση των εκρηκτικών υλών στο δικαστήριο, διότι ο άλλος της ομάδας, ο Χ.Η., ο ιδιοκτήτης του σπιτιού της οδού Τουράν, έχασε την τελευταία στιγμή τη ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στην επιχείρηση.

Όπως κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία, έτσι και ο δρόμος αυτός κρύβει τα δικά του μυστικά, μικρά κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας. Καλό είναι να τα γνωρίζουμε!

This entry was posted in Ο αγώνας 55-59. Bookmark the permalink.

3 Responses to [257] Ένας δρόμος στη Σκάλα με τη δική του ιστορία

 1. Ο/Η Nazaret Shamlian λέει:

  Μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα της (31ης Μαΐου του 55), μαζεύτηκαν οι ομάδες στο σπίτι για να πάρουν τις εκρηκτικές ύλες οι οποίες είχαν ετοιμαστεί από προηγουμένως. —-ΛΑΘΟΣ
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
  Η ημερομηνία ειναι ——–31ης Μαρτΐου του 55 και όχι 31ης Μαΐου του 55

  • Ο/Η saminet λέει:

   Φαίνεται από τη περιγραφή των γεγονότων πως η 31 Μαΐου γράφτηκε εκ παραδρομής. Επόμενως το μόνο λάθος είναι η εκ παραδρομής ημερομηνία και όχι η ουσία και άρα το ΛΑΘΟΣ με κεφαλαία μάλιστα είναι υπερβολικό.

 2. Ο/Η saminet λέει:

  Να ξέρετε ότι τα εκ παραδρομής λάθη, δύσκολα τα βλέπει κάποιος ακόμα και ο συγγραφέας. Είναι τόσο γνωστά τα γεγονότα της 31ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου, που και να το δει κάποιος το προσπερνά. Ευχαριστώ πάντως για την επισήμανση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s