[260] Μια προσφορά του πρώην δημάρχου Λάρνακας Γ. Λυκούργου προς την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου

Την Κυριακή 14/10 έγινε στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου μνημόσυνο για τον κτήτορα του ναού, βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Στ΄τον Σοφό. Με την ευκαιρία της σημερινής (17/10) γιορτής της ανακομιδής μέρος των λειψάνων του Αγίου Λαζάρου από το Κίτιον στην Κωνστατινούπολη, ο πρώην δήμαρχος Λάρνακας και αγιογράφος Γεώργιος Λυκούργος δώρισε στον ναό μια πρωτότυπη εικόνα η οποία περιγράφει το γεγονός αυτό χρησιμοποιώντας ιστορικά γεγονότα μ’ ένα δικό του τρόπο. Αλλά ας αφήσουμε τον ίδιο τον κ. Λυκούργο να μας μιλήσει για την εικόνα που με τόση ευχαρίστηση δώρισε στον περίλαμπρο ναό της πόλης μας:

Η εικόνα, διαστάσεων 48×37,5 εκ, είναι από αβγοτέμπερα τοποθετημένη σε γύψινο θεμέλιο επί βαμβακερού υφάσματος και ξύλου.

Τίτλος της: «Οι Κιτιείς προσκομίζοντες ιερά οστά Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου τω πιστώ εν Χριστώ τω θεώ Βασιλεί Λέοντι τω Σοφώ κτήτορι του εν Κιτίω ομωνύμου ιερού ναού».

 Η σκηνή εκτυλίσσεται στο Μέγα Παλάτιο, η ζωγραφική απόδοση και διακόσμηση του οποίου βασίζεται σε ψηφιδωτά 6ου αιώνα της Ραβέννας.

Στο κέντρο της εικόνας βρίσκονται ο Αυτοκράτορας Λέων Στ΄ο Σοφός και ο επίσκοπος Κιτίου ο οποίος προσφέρει στον αυτοκράτορα κιβώτιο με τα οστά του Αγίου Λαζάρου. Η μορφή καθώς και η περιβολή του αυτοκράτορα είναι εμπνευσμένα από ψηφιδωτό, σύγχρονο του αυτοκράτορα (9ος αι.), το οποίο βρίσκεται στην Αγία Σοφία στην Κωνστατινούπολη. Σε ανταπόδοση ο Λέων ο Σοφός προσφέρει συμβολικά μακέτα του ι. ν. Αγίου Λαζάρου, την ανέγερση του οποίου ο ίδιος χρηματοδότησε το έτος 890. Τον αυτοκράτορα ακολουθούν φρουροί και άρχοντες του παλατίου ενώ τον επίσκοπο κληρικοί και προύχοντες του Κιτίου, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, προς τιμή των γυναικών που από αιώνων μέχρι σήμερα διακονούν με πίστη και ευσέβεια στο ναό μετέχουσες επίσης στο εκεί επιτελούμενο φιλανθρωπικό έργο.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Λάρνακας, Θρησκευτικές γιορτές, Τέχνη. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s