[261] Από την ουγγρική επανάσταση στον Πεζοπορικό Λάρνακας

Ο Πούσκας, τέταρτος από δεξιά. Από αριστερά: Φ. Σχολάριο, Ντίνο Παπανικολάου, -, Φιλιαστίδης, Μιλτής, – , Νώνης, Πούσκας, Λουκαΐδης, Παναγή, Μυρίστη στο παλιό ΓΣΖ. Πίσω διαφημίσεις της εποχής

Η Ουγγρική Επανάσταση κατά της φιλοσοβιετικής κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της χώρας, ξέσπασε στις 23 Οκτωβρίου του 1956 και τερματίστηκε στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου με την εισβολή στη χώρα σοβιετικών στρατευμάτων. Από την αιματηρή καταστολή της επανάστασης σκοτώθηκαν 2.500 Ούγγροι πολίτες και 700 στρατιώτες του σοβιετικού στρατού εισβολής, ενώ προσφυγοποιήθηκαν 200,οοο άνθρωποι (ίδιο νούμερο με τους δικούς μας πρόσφυγες).

Ένας από τις 200.000 χιλιάδες των προσφύγων ήταν ο ποδοσφαιριστής της ομάδας του ουγγρικού στρατού Χονβέντ, Φέρντς Πούσκας, ο επονομαζόμενος από τους συμπατριώτες του «ο καλπάζων συνταγματάρχης», αφού ο Πούσκας είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Όταν ξέσπασε η επανάσταση, ο Πούσκας με την ομάδα του βρισκόταν στο εξωτερικό σε ποδοσφαιρική αποστολή. Ο ίδιος, παρότι έχαιρε των προνομίων του καθεστώτος, ως συνταγματάρχης και ποδοσφαιρικό ίνδαλμα των Ούγγρων, προτίμησε να μην επιστρέψει στη χώρα του.

Επειδή η ΟΥΕΦΑ τον τιμώρησε με διετή αποκλεισμό, βρέθηκε χωρίς ομάδα. Με τη βοήθεια του συμπατριώτη του Γκιούλα Ζέγκελερ, ο οποίος εργαζόταν στην Κύπρο ως προπονητής του Πεζοπορικού, ήρθε στην Κύπρο ως φιλοξενούμενος του και αγωνίστηκε με τα χρώματα του Πεζοπορικό σε τρεις φιλικούς αγώνες, όπου η προσέλευση των φιλάθλων ήταν άνευ προηγουμένου. Στην Κύπρο έμεινε για πολύ λίγο. Όταν έληξε η τιμωρία πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μανδρίτης.

Έτσι, οι Κύπριοι φίλαλθοι είχαν την ευκαιρία… ελέω ουγγρικής επανάστασης, να θαυμάσουν τον Πούσκας να αγωνίζετια στα ξερά κυπριακά γήπεδα.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to [261] Από την ουγγρική επανάσταση στον Πεζοπορικό Λάρνακας

  1. Ο/Η Α. Πάλμας λέει:

    Μια διευκρίνιση, για την κάθοδο του Πούσκας στην Κύπρο: Α. Ο Ζέγκελερ, τότε, δεν ήτανε προπονητής στον ΑΠΟΕΛ αλλά στον Πεζοπορικό.
    Β. Στην αφήγησή σας, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Πούσκας αγωνίστηκε στον Πεζοπορικό μέχρι το 1958 που έληξε η τιμωρία του. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Πούσκας μάς επισκέφθηκε ως φιλοξενούμενος του Ζέγκελερ και έπαιξε σε 3 φιλικούς αγώνες με ρεκόρ θεατών. Ιδιαίτερα, στον αγώνα με την Ανόρθωση, στο ΓΣΖ, ο κόσμος γέμισε το στάδιο μέχρι και τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου!! Με την Ανόρθωση αγωνίστηκε ο τότε προπονητής της Αράμ και με τον Πεζοπορικό, ο προπονητής του Ζελγκελερ.
    Γ. Στην πιο πάνω φωτογραφία διακρίνω, επίσης, τους Φ. Σχολάριο,πρώτο από αριστερά, τον Ντίνο Παπανικολάου, δεύτερο από αριστερά, τον Μυρίστη και Παναγή, πρώτο και δεύτερο από δεξιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s