[262] Η φιλαρμονική της ΕΠΑ

Στην πλατεία βασιλέως Παύλου (αρχ: Σ. Αντωνιάδη).

Η φιλαρμονική του σωματείου της ΕΠΑ δημιουργήθηκε από τις πρωτοβουλίες φιλόμουσων πολιτών λίγο μετά την ανεξαρτησία. Έλαβε μέρος σε εθνικές και σε κοινωνικές γιορτές της πόλης μέχρι το 1974. Υπεύθυνος στα πρώτα στάδια ήταν ο αείμνηστος Τάκης Αντωνιάδης, ενώ σχεδόν όλα τα μέλη της μουσικής μπάντας ήταν ερασιτέχνες μουσικοί. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Θεοδόση Γεωργίου, ο οποίος ήταν η ψυχή της φιλαρμονικής. Γεννημένος το 1925, έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη φιλαρμονική της «Πατριωτικής Ένωσης» που δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄40. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής που τον βοήθησαν αργότερα να δίδαξει τα άλλα μέλη της φιλαρμονικής της ΕΠΑ όταν αυτή ιδρύθηκε. Αγαπημένο του όργανο η τρομπέτα.

Τα πρώτα όργανα αγοράστηκαν με χρήματα που πρόσφερε ο Πρόεδρος Μακάριος. Η φιλαρμονική της ΕΠΑ έλαβε μέρος στην κινηματογραφική ταινία «Έξοδος», μια ταινία η οποία ιστορούσε την επιστροφή των Εβραίων στα πάτρια εδάφη. Οι σκηνές όπου συμμετείχε η φιλαρμονική λήφθηκαν στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Στις εθνικές επετείους η φιλαρμονική μαζευόταν νωρίς το πρωί στο σπίτι του Τάκη Αντωνιάδη στην οδό Ερμού. Εκεί αφού έπιναν τον καφέ τους ξεκινούσαν για την έπαρση της σημαίας μπροστά από το άγαλμα του Κίμωνος που σηματοδοτούσε την έναρξη των εορτασμών.

Πολλά από τα μέλη της παλιάς αυτής φιλαρμονικής συνεχίζουν στη φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας, η οποία βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του μαέστρου-μουσικού καθηγητή Ανδρέα Ανδρέου.

Οι πιο κάτω φωτογραφίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά (αρχ: Πέτρου Πετρίδη).

Δύο φωτογραφλιες από την 25η Μαρτίου 1961. Αριστερά ο υπεύθυνος της φιλαρμονικής Τάκης Αντωνιάδης. Τέταρτος καθήμενος από αριστερά ο Θεοδόσης.

                 

25 Μαρτίου 1962. Μπροστά από το Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο.

Στην εξέδρα στην πλατεια του Δημαρχείου. Σε γιορτή του Κατακλυσμού

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνική ζωή, Μουσική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s