[263] Η «άλλη» αποβάθρα της Λάρνακας

Στο βάθος η αποβάθρα εξαγωγής της Τέρρα ούμπρας, στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συλλόγη: Ιστορικό αρχείο Δήμου Λάρνακας

Βόρεια της μεγάλης αποβάθρας βρισκόταν μια άλλη, την οποία ονομάζω αυθαίρετα για ιστορικούς λόγους, ως «η αποβάθρα του φαιοχώματος», αφού απ’ εδώ εξαγόταν το πολύτιμο προϊον.

Το εργοστάσιο στη γωνία της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄και Κωστή Παλαμά. Φωτογραφία: Σ. Αντωνιάδη

Το φαιόχωμα είναι γνωστό ότι εξορυσσόταν στην Κύπρο από αρχαιοτάτων χρόνων. Από το φυσικό αυτό υλικό της κυπριακής γης, που βρίσκεται άφθονο στην περιοχή των Τρούλλων, παραγόταν μια χρωστική καφέ ουσία, η τέρρα ούμπρα, την οποίαν χρησιμοποιούσαν στη διακόσμηση αγγείων, καθώς και στις αγιογραφίες των παλιών εκκλησιών. Εξαγόταν στο εξωτερικό από την αποβάθρα που απαθανάτισε ο φακός του Λεοπόλδου Γκλάζνερ τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Μέχρι τα τελευταία χρόνια η εξόρυξη φαιοχώματος κυμαινόταν από 7 έως 12 χιλιάδες τόνους τον χρόνο.

Στη Λάρνακα λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα δύο εργοστάσιο επεξεργασίας φαιοχώματος: στην οδό Κίμωνος, της οικογένειας Μαντοβάνη και στη γωνία της Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ και Κωστή Παλαμά, της οικογένειας Δημητρίου (σήμερα ανοικτός χώρος στάθμευσης).

Advertisements
This entry was posted in Εμπόριο, Ιστορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s