[266] «Δρόμοι που χάθηκαν, γωνιές που στάθηκα» της Σκάλας

Δανείζομαι έναν στίχο του Τάσου Λειβαδίτη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης για να σκαρώσω την ανάρτησή σου. Μόνο που τον αλλάξω κάπως, χωρίς να απεμπολώ το νόημα της νοσταγίας και του συναισθήματος που αυτός κρύβει.  Τον αλλάζω λοιπόν και λέω: «Δρόμοι που στάθηκα / γωνιές που χάθηκαν». Έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι φωτογραφίες.

Η γωνιά που χάθηκε είναι στη συμβολή των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ζήνωνος Πιερίδη (ΣΥΤΑ). Οι δρόμοι μένουν χρόνια τώρα με τα ίδια ακριβώς ονόματα και με τις αλλαγές που προκαλεί σε όλα ο πανδαμάτορας χρόνος. Το μόνο που νικάει τον αλύπητο χρόνο είναι οι αναμνήσεις που ο καθένας κουβαλά μέσα του. Όχι μόνο από τους δρόμους που είχαν σκηνικό τα ωραία μπαλκονάτα νεοκλασικά κτήρια αλλά κυρίως από τις θερμές κοινωνικές σχέσεις που οι Λαρνακείς βίωναν κάθε φορά που επισκέπτονταν τους μαγαζάτορες των εικονιζόμενων υποστατικών είτε ως πελάτες είτε ως φίλοι.

Παραθέτω έξι φωτογραφίες χωρίς επεξηγηματικές λεπτομέρειες,  Κι αυτό γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέλω να αφήσω τη χαρά της εκπλήξης στους επισκέπτες της ιστοσελίδας να αναγνωρίσουν μόνοι τους παλιές εικόνες της πόλης στις οποίες, κάποτε, βρέθηκαν κι αυτοί να αποτελούν μέρος του ρέοντος χρόνου στο σκηνικό της πόλης. Γιατί τελικά η πόλη, είναι οι άνθρωποι. Αλλά για να γνωρίσουν και οι νέοι τη συνέχεια του αστικού παρελθόντος μέσα στο οποίο ζουν.

Τις φωτογρφίες έβγαλε ο Ερρίκος Λανίτης και δημοσιεύονται κατά παραχώρηση Λούη Περεντού. Η πέμπτη φωτογραφία είναι του Ηλία Αλεξιάδη.

Advertisements
This entry was posted in Δρόμοι και Πλατείες, Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s