[267] Ο κήπος του Ευρυβιάδειου Παρθεναγωγείου

Τρεις φωτογραφίες της συνταξιούχου δασκάλας της Οικιακής Οικονομίας Παναγιώτας Ιωάννου, δείχνουν τον κήπο του Ευρυβιάδειου Παρθεναγωγείου αρχές της δεκαετίας του ’60.

Η δασκάλα στον κήπο

Η δασκάλα στον κήπο

Στα δημοτικά σχολεία υπήρχε το μάθημα της Κηπουρικής διάρκειας μιας ώρας τη βδομάδα. Υπεύθυνη δασκάλα για το μάθημα στο Ευρυβιάδειο, ήταν η Παναγιώτα Τρουλλιώτη. Αποσκοπούσε στο να γνωρίσει και να αγαπήσει η μαθητιώσα νεολαία τον κόσμο των φυτών και των λουλουδιών της Κύπρου. Το μάθημα αποτελούσε ένα είδος πρακτικής εξάσκησης του μαθήματος Φυσικής Ιστορίας.

Στο μάθημα «Σχολικός κήπος», οι μαθήτριες του Ευρυβιάδειου μάθαιναν να φυτεύουν στα λασάνια, να κλαδεύουν, να ποτίζουν και να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε λουλουδιού. Φύτευαν αθάνατα, κατιφέδες, λουβανούδες, κρινάκια, μαργαρίτες, λινάρι, οκτωβρούδες κ.ά. Απ’ τους κήπους των σχολείων και των σπιτιών προμηθεύονταν τα λουλούδια για τα ανθεστήρια και τους επιτάφιους.

Σε μια γωνιά του κήπου φύτευαν ένα μικρό λαχανόκηπο. Στο Αρρεναγωγείο της Αστικής Σχολής Καλογερά, ο λαχανόκηπος ήταν πολύ πιο μεγάλος. Ήταν φυσικό, αφού οι μαθήτριες προτιμούσαν να φυτεύουν  λουλούδια.

Και στο βάθος κήπος-1961

Και στο βάθος κήπος-1961

Οι φωτογραφίες αυτές, όπως και οι υπόλοιπες της δεκαετίας του ’60 είναι πολύ διδακτικές. Δείχνουν έναν κόσμο, αμέσως μετά την ανεξαρτησία, που ξεκίνησε με όνειρα την οικοδόμηση ενός νεοσύστατου κράτους, το οποίο προήλθε μέσα από πολλές θυσίες και ταλαιπωρίες. Το αίσθημα της ελευθερίας έδινε στον κόσμο μια ζωντάνια δημιουργίας  και μια αίσθηση ευφορίας και ψυχικής ανάτασης. Όλα τα πιο πάνω φαίνονται στις φωτογραφίες. Τα χαρούμενα πρόσωπα, όπως και η δημιουργικότητα που στην προκειμένη περίπτωση αποτυπώνεται στους όμορφους κήπους του Ευρυβιάδειου Παρθεναγωγείου. Αργότερα μπήκε στη μέση η κακώς νοούμενη ανάπτυξη και ο καταναλωτισμός και τα χαμόγελα πήραν διαζύγιο από την ευτυχία.

Σήμερα βιώνουμε τα λάθη μας σε όλα τα επίπεδα -κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οκονομικά- απότοκα κι αυτά της απληστίας και της έλλειψης γνώσης σε πολλά πράγματα.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση, Κοινωνική ζωή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s