[281] Η «πλατεία Δημαρχείου» της Λάρνακας

Στην προηγούμενη ανάρτηση παρουσιάσαμε μια πανοραμική φωτογραφία, χρονολογίας 1850, του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων από την οδό Πιαλέ Πασά έως του σημείου όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζεται μια άλλη πανοραμική φωτογραφία των αρχών της δεκαετίας του ’60, του κεντρικότερου σημείου των Φοινικούδων, της Πλατείας του Δημαρχείου όπως επικράτησε να λέγεται. Προέρχεται από το αρχείο του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Η χρονολόγηση γίνεται με τη βοήθεια δύο στοιχεία: Από το ξενοδοχείο «Τέσσερα Φανάρια», ο δεύτερος όροφος του οποίου κτίστηκε στις αρχές του ’60 και από το κτήριο Νο 6, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1967. IMG_1489Τα στοιχεία που συνθέτουν τη φωτογραφία είναι(προτείνεται μεγέθυνση της φωτογραφίας για καλύτερη ευκρίνεια): 1. Ξενοδοχείο «Τέσσερα Φανάρια», 2. Αρχοντικό Μάρως και Παύλου Βαλδασερίδη (λόγιος της Λάρνακας), 3. Υποστατικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο διασκέδασης από διάφορους, μεταξύ των οποίων και από τον γνωστό στους παλαιοτέρους, παράγοντα της πόλης, Νίνο Περόν, 4. Γραφεία Λευκαρίτη, 5. Είσοδος οικίας Beraud, 6. Οικία Beraud (γαλλική οικογένεια Λατίνων εμπόρων που εγκαταστάθηκε στη Σκάλα στα τέλη του 19ου αιώνα). 7. Οικία Πεππίνου Πούρτζη, λατίνου έμπορα της πόλης. Το σπίτι διέθετε μεγάλο εσωτερικό κήπο, ίχνη του οποίου διασώζονται, 8. Οικία Νίνου Περόν, 9. Γραφεία Νέων Συντεχνιών ΠΕΟ, 10. Καταστήματα (ραφτάδικα κ.λπ), 11. Δημαρχείο, 12. Βεράντα Δημαρχείου, απ’ όπου γίνονταν ομιλίες, 13. Η στοά και τα γραφεία λεωφορείων ΚΕΜ, 14. Πανσιόν Σεντράλ και από κάτω το Μπαρ Μέϊφεαρ, 15. Εμπορικά γραφεία της εταιρείας Αραούζου Λτδ, 16. Αρχοντικό Ευανθίας Πιερίδου.

Advertisements
This entry was posted in Παραλιακό Μέτωπο. Bookmark the permalink.

3 Responses to [281] Η «πλατεία Δημαρχείου» της Λάρνακας

  1. Ο/Η Litsia constantinides λέει:

    Συγχαρητήρια Σωτο , μας παίρνεις πίσω σε όμορφα χρονια που είχαμε τη τύχη να ζήσουμε στην όμορφη Λάρνακα.
    Λύτσια Φυσεντζίδου – Κωνσταντινίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s