[282] Φωτογραφικές αναμνήσεις από τη συλλογή και εμπορία του άλατος στην Αλυκή Λάρνακας

Την περίοδο της Αγγλοκρατίας το εμπόριο άλατος δεν γινόταν από την αγγλική διοίκηση αλλά από εμπόρους που κατέθεταν τις προσφορές τους στην αποικιακή κυβέρνηση. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν παραχωρήθηκαν από τη Θάλεια Νικολάου και δείχνουν τον πατέρα της Αντώνη Λοΐζου (Λαδά) μαζί με άλλους, την χρονιά -λίγο πριν το 1960- που κέρδισε την προσφορά και εμπορεύτηκε το πολύτιμο τότε αγαθό. Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν, δίπλα σε «πυραμίδα» άλατος, πάνω σ’ αυτήν και στη σκληρή επιφάνεια της λίμνης.

αλατι 1αλατι 2αλατι 3IMG_0005αλατι 5

Η παραγωγή, η συλλογή και η εμπορία άλατος έφτασε στα ψηλότερα επίπεδα την περίοδο της Ενετοκρατίας. Επί Τουρκοκρατίας το εμπόριο παρουσίασε κάμψη, ενώ επί Αγγλοκρατίας και μετά επί ανεξαρτησίας, ξανάρχισε η συστηματική εκμετάλλευση του προϊόντος που κράτησε μέχρι τη δεκαετία του ’80. Οι λόγοι που προβλήθηκαν για τη διακοπή της παραγωγής ήταν η μόλυνση από τον μόλυβδο των σκαγιών από το Σκοπευτήριο και από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Μετά το 1974 προστέθηκε ακόμα ένας λόγος: τα λύματα από την οικιστική ανάπτυξη της πόλης προς την πλευρά της Αλυκής και τους συνοικισμούς.

Η διαδικασία της συλλογής του άλατος γινόταν στα μέσα Αυγούστου και διαρκούσε 4-5 βδομάδες. Οι εργάτες προέρχονταν από την Αραδίππου, τους Τρούλλους, τη Δρομολαξιά και τον Ψευδά. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν ιδιοκτήτες γαϊδουριών. Επί αιώνες τα συμπαθή και υπομονετικά τετράποδα, χρησιμοποιούνταν ως εργαλεία μεταφοράς του προϊόντος. Την περίοδο της Αγγλοκρατίας και μετά, τα συμπαθή τετράποδα αντικαταστάθηκαν σταδιακά από μικρά συρόμενα βαγόνια.

Όταν το αλάτι μεταφερόταν στις όχθες της Αλυκής, με τα γαϊδούρια ή τα βαγόνια, ξεκινούσε το κτίσιμο των πυραμίδων του άλατος. Συνήθως κατασκεύαζαν δύο πυραμίδες, σπανίως τρεις. Η σχηματοποίηση της πυραμίδας ακολουθούσε μια καθορισμένη διαδικάσια. Πρώτα, “κατασκεύαζαν” με ένα ειδικό σιδερένιο φτυάρι τις πλευρές και μετά “γέμιζαν” το κέντρο της πυραμίδας που σταδιακά έπαιρνε το ανάλογο ύψος με τη βοήθεια πάντα των γαϊδουριών που μετέφεραν το άλας μέχρι την οριζόντια κορυφή της κατασκευής. Η πυραμίδα έπαιρνε το τελικό της σχήμα με το “κλείσιμο” του μονοπατιού που ακολουθούσαν τα ζώα για το ανέβασμά τους στη επίπεδη κορυφή της πυραμίδας.

Advertisements
This entry was posted in Αλυκή Λάρνακας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s