[291] Μετονομασία σε οδό Έϊναρ Γκέρστατ στην «Παμπούλα» Λάρνακας

Από την τελετή της μετονομασίας. Από αριστερά: Κωστάκης Παρασκευά αντιδήμαρχος, Θεοδώρα Πιερίδου,

Από την τελετή της μετονομασίας. Από αριστερά: Κωστάκης Παρασκευά αντιδήμαρχος, Θεοδώρα Πιερίδου, Κρατίνος Μιχαηλίδης δημοτικός σύμβουλος, Λεωνίδας Κιούππης δήμαρχος (1975-1983), Τάκης Αντωνιάδης δημοσιογράφος και το ζεύγος Έϊναρ Γκέρστατ. Φωτο: Αλέξη Κ. Μιχαηλίδη.

Η φωτογραφία λήφθηκε στις 12 Απριλίου του 1979 κατά την τελετή μετονομασίας της οδού Πλουτάρχου σε Έϊναρ Γκέρστατ. Η οδός βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιοχής «Παμπούλας», πάνω από τον χώρο του αρχαίου Κιτίου και τα γήπεδα αντισφαίρισης.

Ο Έϊναρ Γκέρστατ, Σουηδός αρχαιολόγος, θεωρείται ως ένας εκ των θεμελιωτών της κυπριακής αρχαιολογίας αφού καθιέρωσε την επιστημονική αρχαιολική έρευνα από τις αρχές του 20ού αιώνα. Πριν απ’ αυτό διάφοροι ευρωπαίοι και ντόπιοι συνεργάτες τους είχαν κυριολεκτικά κατακλέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου με σημαντικότερο αρχαιοκάπηλο τον Luigi Palma di Cesnola, ένα στρατιωτικό τυχοδιώκτη Ιταλοαμερικανικής καταγωγής, ο οποίος βρέθηκε στη Κύπρο περί τα τέλη της Τουρκοκρατίας να υπηρετεί ως πρόξενος της Αμερικάνικης Κυβέρνησης.

Αρχαιολογικός χώρος Παμπούλας

Αρχαιολογικός χώρος Παμπούλας.

Ο Έϊναρ Γκέρστατ ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1924 για τις πρώτες δοκιμαστικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή της Καλοψίδας. Το 1927 ανέσκαψε με την αποστολή του στην Πέτρα του Λιμνίτη. Τα επόμενα χρόνια η Σουηδική Αποστολή πάντα υπό τον Γκέρστατ ανέσκαψε στο αρχαίο Κίτιο, στους Σόλους, στο Βουνί, στην Αγία Ειρήνη και στην Έγκωμη.

Στη Λάρνακα ανακάλυψε τον ναό του Ηρακλή Μέλκαρτ (το όνομα του φοινικικού Ηρακλή) μαζί με πληθώρα αγαλμάτων και τον ναό της Αφροδίτης. Από τα κυπριακά ευρήματα που ο Γκέρστατ πήρε νόμιμα στη Σουηδία (η συμφωνία με τις αγγλικές αρχές ήταν ότι το 50% των ευρημάτων ανήκαν στη σουηδική αρχαιολογική απόστολή) ιδρύθηκε στην Στοκχόλμη το περίφημο Μεσογειακό Μουσείο Αρχαίας Τέχνης.

Ο Σουηδός αρχαιολόγος συνέβαλε στον χρονολογικό διαχωρισμό των διαδοχικών περιόδων της ιστορίας της Κύπρου.

Advertisements
This entry was posted in Αρχαιολογία. Bookmark the permalink.

2 Responses to [291] Μετονομασία σε οδό Έϊναρ Γκέρστατ στην «Παμπούλα» Λάρνακας

  1. Ο/Η Stelios poullides λέει:

    Βλέποντας τη πιο πάνω φωτογραφία διερωτάται κανείς τι «θησαυροί» κρύβονται, αν δεν καταστράφηκαν, κάτω από τα γήπεδα του Τένις;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s