[292] Τρεις Λαρνακείς γιατροί παγκόσμιας εμβέλειας

Πρόκειται για τους: Παύλο Κυμίση, Αχιλλέα Δημητρίου και Μάριο Παναγίδη. Και οι τρεις αποφοίτησαν από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

IMG_0003Ο Παύλος Κυμίσης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανακηρύχθηκε Διδάκτοράς της. Μετεκπαιδεύτηκε στη Νέα Υόρκη στην Πανεπιστημιακή Σχολή του Όρους Σινά στην Παιδοψυχιατρική. Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής της. Ακολούθως έγινε καθηγητής στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος, ενώ το 1966 έγινε τακτικός καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου. Το 2001 ανέλαβε τη διεύθυνση του ψυχιατρικού τμήματος του Childrens Village, ενός από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα κέντρα θεραπείας παιδικών ασθενειών στον κόσμο. Το 2011 εκλέχθηκε κοσμήτωρ της πρώτης Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας στις ΗΠΑ. Έγραψε 6 βιβλία σχετικά με τη παιδοψυχιατρική και πληθώρα άρθρων και εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά.

IMG_0002Ο Αχιλλέας Δημητρίου σπούδασε με κρατική υποτροφία του Ισραήλ στο Haddassah Medical School του Ισραήλ. Με νέα υποτροφία του Εβραϊκού κράτους συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Εργάστηκε σε σπουδαία ιατρικά κέντρα όπως ήταν το Vanderbitt, Washingoton Sidar Sinai. Στα κέντρα αυτά εφεύρε μηχάνημα στήριξης ασθενών με ηπατική ανεπάρκεια για παράταση της ζωής μέχρι την εξεύρεση κατάλληλου δότη. Για το επίτευγμά του αυτό βραβεύτηκε από πολλούς Αμερικανικούς επιστημονικούς φορείς, καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών (φωτο).

IMG_0001Ο Μάριος Παναγίδης σπούδασε ιατρική στις ΗΠΑ. Ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο περίφημο Cincinnati Medical Scholl, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1976. Μαζί με τον ιατρό Πήτερ Βάγκνερ ανέπτυξαν τη λαπαροσκοπική μέθοδο χειρουργικής. Η μέθοδος αυτή απέκτησε εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Υπήρξε καθηγητής στο Wright State University. Σήμερα θεωρείται από τους κορυφαίος στις χειρουργικές επεμβάσεις θώρακα.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από το Λεύκωμα «Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας» 2012. Επιμέλεια: Αλέξη Μιχαηλίδη.

Advertisements
This entry was posted in Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s