[293] Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος σε Βενετία και Λάρνακα

IMG_0001Αιώνες τώρα, κάθε Ιούνιο, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος διεξάγεται στα κανάλια της Βενετίας η ετήσια ιστορική κωπηλατοδρομία. Την ίδια μέρα που γιορτάζουμε και μεις τη διπλή γιορτή του Αγίου Πνεύματος και του Κατακλυσμού.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στη Βενετία με τη ξακουστή κωπηλατοδρομία σηματοδοτεί την «ένωση» της ιταλικής αυτής πόλης με τη θάλασσα, μέσω της οποίας η Βενετία υπήρξε θαλασσοκράτειρα για αιώνες την περίοδο του μεσαίωνα.

Ένα ακόμα κοινό στοιχείο στην ιστορική πορεία των δύο πόλεων. Ας μη ξεχνάμε ότι η σημερινή Λάρνακα ως πόλη οφείλει πολλά στην εύνοια που επέδειξε η Βενετία, αφού με την κατάληψη της Κύπρου από τους Ενετούς το 1489, η Λάρνακα καθιερώθηκε ως το κύριο εμπορικό και διακομιστικό (από και προς τους Αγίους Τόπους) λιμάνι του νησιού.

KATAKLISMOS_2Και ενώ στη Βενετία η γιορτή του Αγίου Πνεύματος γιορτάζεται με την προαναφερθείσα κωπηλατοδρομία, στη Λάρνακα οι περίφημες λεμβοδρομίες σταμάτησαν να αποτελούν μέρος του γιορταστικού προγράμματος του κατακλυσμού από τη δεκαετία του ’90, αφού αντικαταστάθηκαν από σύγχρονους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Εδώ και μερικά χρόνια οι δύο πόλεις έχουν διδυμοποιηθεί.

Advertisements
This entry was posted in Κατακλυσμός. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s