[294] Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Πυργά Λάρνακας

48. Πυργά, Αγία Μαρίνα, 14ος αιώνας.Όσοι τυχόν πηγαίνουν στα Πυργά της επαρχίας Λάρνακας, επισκέπτονται συνήθως το Βασιλικό Παρεκκλήσι που κτίστηκε, στις αρχές του 15ου αιώνα (1421) από τον βασιλιά Ιανό.

Δυο βήματα πιο πέρα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία  κτίστηκε τον 14ο αιώνα λίγες δεκαετίες πριν από το Βασιλικό Παρεκκλήσι. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις και την υγρασία χάθηκαν σημαντικές τοιχογραφίες όπως η μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου.

Οι τοιχογραφίες που απέμειναν είναι του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα και των αρχών του 15ου και του 16ου αιώνα. Έχουν έντονη την παλαιολόγεια επίδραση, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ σε μερικές τα χρώματα έχουν αλλοιωθεί είτε λόγω επάλειψής τους με λάδι είτε λόγω έντονης υγρασίας.

Ο Άγιος Πολύκαρπος.

Φωτ 1: Ο Άγιος Πολύκαρπος.

Οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα μέσα του 14ου αιώνα είναι: του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Πολυκάρπου (φωτ 1) -σε πολύ καλή κατάσταση- και του Αγίου Κηρύκου.

Στις τοιχογραφίες των αρχών του 15ου αιώνα υπάγονται εκείνες του τρούλου, με τον Παντοκράτορα, την ετοιμασία του θρόνου και μια ζώνη προφητών. Της ίδιας εποχής είναι και ο ζωγραφικός διάκοσμος του βόρειου τοίχου με τον Άγιο Γεώργιο, με σκηνές του μαρτυρίου του, μαζί με δύο άλλους Αγίους.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

Φωτ 2: Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

Στις τοιχογραφίες των αρχών του 16ου εντάσσεται ένα σύμπλεγμα τριών μορφών, του προφήτη Ζαχαρία στο κέντρο, ο οποίος πλαισιώνεται δεξιά από τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη (φωτ 2) και αριστερά από τον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα.

Επιβάλλεται μια επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Πυργά Λάρνακας. Το κλειδί θα το ζήσετε από παρακείμενο σπίτι.

Βιβλιογραφία: Σωκράτης Τ. Αντωνιάδης, Μεσαιωνικά κατάλοιπα στην Επαρχίας της Λάρνακας, Λάρνακα

Φωτογραφίες: Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s