[295] Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Λάγεια

IMGΗ μοναδική εκκλησία στην Επαρχία της Λάρνακας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι αυτή του μικρού χωριού της Λάγειας. Χρονολογείται στα τέλη 18ου αιώνα. Ο R. Gunnis που πέρασε από εδώ το 1936, μας πληροφορεί ότι είδε κάποιες ενδιαφέρουσες εικόνες του 16ου αιώνα. Αναφέρει συγκεκριμένα μια φορητή εικόνα της Παναγίας των αρχών του 16ου αιώνα και μιαν άλλη εικόνα, επίσης της Παναγίας που κρατεί τον Χριστό και που χρονολογείται στα 1559, δηλαδή στο τέλος της Ενετοκρατίας.

Πράγματι, η εικόνα που είδε ο παρατηρητικός Άγγλος είναι η Παναγία η Ελεούσα και είναι το πρωιμότερο χρονολογημένο έργο που αποδίδεται στον σπουδαίο Κύπριο ζωγράφο Λουκά Τοχνίτη.

Η εικόνα παριστάνει τη Θεοτόκο στον τύπο της Γλυκοφιλούσας. Στο κάτω μέρος υπάρχει αφιερωματική επιγραφή που αναφέρει: ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΤΑΝΤ[Η] ΚΤΗΤΟΡΟΥ [ΤΗ]Σ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΥΤΗΣ ΑΦΝΘ ΧΥ [1559].

Η επιγραφή μας δίνει ακόμα μια πληροφορία. Ότι εδώ υπήρχε μονή την περίοδο του τέλους της Ενετοκρατίας. Κάτι όμως που δεν αναφέρει ο Χάκκετ, στο τρίτομο έργο του «Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου». Ούτε επίσης ο Νεοκλής Γ. Κυριαζής.

This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s