[297] Οι «Καστέλες» της Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

534920_10151494734040404_279052330_nΔύο πολυκατοικίες και μια οργανωμένη πλαζ στην περιοχή Πιαλέ Πασά έχουν ένα κοινό όνομα: “Καστέλα”. Τυχαία ή μήπως υπάρχει κάποιος λόγος; Η απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά ούτε και σίγουρη. Κάποια στοιχεία συνηγορούν πως η ονομασία που δόθηκε δεν ήταν τυχαία.

Στους κτηματολογικούς χάρτες η παράλια περιοχή όπου είναι κτισμένες οι πολυκατοικίες ονομάζεται “Καστέλα”. Πρόκειται για τοπωνύμιο που ίσως η προέλευσή του να προέρχεται από πολύ παλιά.

Καστέλα ή καστέλι σημαίνει: μικρό κάστρο, οχυρός πύργος. Την περίοδο της φραγκοκρατίας εκεί κοντά ήταν το λιμάνι των Αλυκών. Επομένως οι Φράγκοι και ακολούθως οι Ενετοί είχαν κάθε λόγο να το προστατεύσουν κτίζοντας κάποιο οχυρό. Για το οχυρό αυτό κάνει λόγο ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς αναφερόμενος στην επιδρομή που πραγματοποίησαν οι Μαμελούκοι το 1425 κατά της Κύπρου. Γράφει ο Λ. Μαχαιράς:

«… και την παρασκευγήν εις τας δέκα αυγούστου εφέρασιν μαντάτον του ρηγός…. το πως οι Σαρακηνοί εκάψαν τα Κελλιά και την Αραδίππου και ούλον το απλίκιν το δεσποτικό και το απλίκιν του πύργου της Αλυκής και την Αγρίνουν* και την Βρωμολαξίαν και το Κίτιν και εκάβασιν [έκαιγαν] από τόπου εις τόπον».

Το απλίκι το δεσποτικό που αναφέρει ο Μαχαιράς είναι το βασιλικό παλάτι που είχαν οι Φράγκοι βασιλείς στην Αραδίππου. Το απλίκι του πύργου της Αλυκής είναι ο πύργος δίπλα από το λιμάνι. Με άλλα λόγια το καστέλι. Την άποψη αυτή υποστηρίζει η ιστορικός-ερευνήτρια Νάσα Παταπίου, ειδική για την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Salines 1675

Salines 1675. Στο χαρακτικό σχέδιο όπου εκτός από το μεσαιωνικό κάστρο (δεξιά), εμφανίζεται ένα δεύτερο οχυρό νότια (αριστερά), στη σημερινή περιοχή Πιαλέ Πασά.

 

Αλλά και σε ένα σχέδιο του 1675 σημειώνεται εκτός από το μεσαιωνικό κάστρο, ένα άλλο οχυρό στην περιοχή νότια του κάστρου, προς την πλευρά του αλιευτικού καταφύγιου, εκεί που ήταν το λιμάνι των Αλυκών.

Με τα στοιχεία αυτά μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να δικαιολογήσουμε τις ονοματολογίες στην περιοχή.

*Αγρίνου: Χωριό στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Μακρύ.

Φωτογρ: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας.

Advertisements
This entry was posted in Ετυμολογικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to [297] Οι «Καστέλες» της Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

  1. Ο/Η Κάστρο λέει:

    Το ξενοδοχείο «Κάστρο» που είναι στο τέλος της παραλίας Καστέλα έχει σχέση;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s