[299] Η σχέση του ημίθεου Ηρακλή και της ΕΠΑ

«Θυρεός». Δυστυχώς χάθηκε.

Τη δεκαετία του ’30 υιοθετήθηκαν από το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του νεοσύστατου Σωματείου ΕΠΑ το έμβλημα και ένας “θυρεός” κατασκευασμένος από μέταλλο που στόλιζε την είσοδο του Σωματείου όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης της ΕΠΑ. Στον θυρεό παρίστατο ο Έλληνας ημίθεος Ηρακλής με τη λεοντή και το ρόπαλο και μια γυναικεία φιγούρα (Νίκη;) να κρατά κλαδί. Ο θυρεός στο κάτω μέρος πλαισιωνόταν με μια αρχαιοελληνική ρήση, στην κορφή με αετός με ανοιχτές φτερούγες και στο κέντρο το γνωστό έμβλημα της ΕΠΑ (Ένωσις Πεζοπορικού Αμόλ-1932).

Διακρίνεται πάνω αριστερά, έξω από το οίκημα του Σωματείου μέσα της δεκαετίας του '60.

Διακρίνεται πάνω αριστερά, έξω από το οίκημα του Σωματείου, μέσα της δεκαετίας του ’60.

Σύμφωνα με μαρτυρία του αείμνηστου Κρατίνου Μιχαηλίδη, γενικού γραμματέα επί σειρών ετών του σωματείου, την οποία μου γνωστοποίησε ο γιος του Αλέξης Μιχαηλίδης,  η χρησιμοποίηση του Ηρακλή στον “θυρεό” της ΕΠΑ έγινε, διότι την εποχή εκείνη διενεργήθηκαν ανασκαφές στην περιοχή της Παμπούλας από τον Σουηδό αρχαιολόγο Έϊναρ Γκέρστατ κατά τις οποίες ανακαλύφθηκαν μερικά ακέραια αγάλματα του Ηρακλή γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην τότε μικρή κοινωνία της Λάρνακας. Όπως ανέφερε στον γιο του ο Κρ. Μιχαηλίδης το σπίτι του οποίου βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα στην περιοχή της “Παμπούλας”, νεαρός τότε, θυμόταν την κοσμοσυρροή που λάμβανε χώρα γύρω από τον ανασκαφέντα αρχαιολογικό χώρο. Η ανακάλυψη τέτοιων αρχαιοτήτων ήταν ένα εντελώς ξεχωριστό γεγονός και μεγάλη τιμή για την πόλη. Άλλωστε ο Ηρακλής –όπως μαρτυρούν τα πολλά αγάλματά του που βρέθηκαν στον χώρο της ανασκαφής- ήταν πολύ αγαπητός στους κατοίκους του αρχαίου Κιτίου.

Έτσι αυτοί που ίδρυσαν την ΕΠΑ αποφάσισαν σε ένδειξη ανάμνησης του ιστορικού γεγονός να υιοθετήσουν στον “θυρεό” τον ημίθεο Ηρακλή. Ίσως, να σκέφτηκαν ακόμα, πως με τον τρόπο αυτό… θα έδειχναν στους αντιπάλους τη… ρώμη του νεοσύστατου Σωματείου της Λάρνακας.

This entry was posted in Αθλητικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s