[306] Εκκλησίες της Αγίας Αικατερίνης στην επαρχία Λάρνακας

Στην επαρχία της Λάρνακας έχουμε δύο εκκλησίες αφιερωμένες στη Αγία Αικατερίνη. Η μια βρίσκεται στην Αραδίππου και η άλλη στην Ορόκλινη.

Η σημερινός μικρός ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Αραδίππου κτίστηκε στη θέση της ομώνυμης μεσαιωνικής εκκλησίας, η οποία βρισκόταν  στη νότια πλευρά των κήπων του βασιλικού ανακτόρου.

O Μας Λατρί αναφέρει πως εδώ οι Λουζινιανοί βασιλιάδες της Κύπρου είχαν οικία. Η βασιλική αυλή κτίστηκε επί εποχής του βασιλιά Ούγου Γ΄[1267-1284] σε ύψωμα που είναι γνωστό με το όνομα Ρότσος, εκεί που σήμερα είναι κτισμένα το Α΄ Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Νηπιαγωγείο της Αραδίππου. Το τοπωνύμιο πήρε  το όνομα αυτό από έναν μεγάλο βράχο που βρισκόταν στη βορειοδυτική πλευρά του υψώματος. Το 1961, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του γηπέδου του Δημοτικού Σχολείου βρέθηκαν οι θεμελιώσεις του ανακτόρου. Απομεινάρια των θεμελιώσεων έχουν απομείνει ελάχιστα, για να θυμίζουν τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Δυστυχώς οι πέτρες του παλατιού χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για την κατασκευή νεότερων κτισμάτων, όπως οι Καμάρες του υδραγωγείου της Λάρνακας.

Το βασιλικό ανάκτορο πρέπει να ήταν μεγαλοπρεπές και, όπως αναφέρουν οι φιλοξενούμενοι ευγενείς, «είχε τριγύρω του μεγαλοπρεπείς κήπους με αμπέλια, συκέας, μηλέας και απιδέας», που ποτίζονταν από τρεχούμενο νερό που το έφερναν με αρδευτικά κανάλια από την Καννουρόβρυση, τον ποταμό Αρχάγγελο και από την περιοχή της Παναγίας των Αμπελιών. Μέσα σ’ αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον βρισκόταν ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο οποίος εξυπηρετούσε  τις θρησκευτικές ανάγκες της βασιλικής οικογένειας και των επισκεπτών.

Το λαγούμι στη ρίζα του βουνού της Ορόκλινης. Δίπλα είναι ο μικρός ναός της Αγίας Αικατερίνης.

Το λαγούμι στη ρίζα του βουνού της Ορόκλινης. Δίπλα είναι ο μικρός ναός της Αγίας Αικατερίνης.

Ο άλλος ναός στην Ορόκλινη, στην οδό Αγίας Αικατερίνης, συνυπάρχει με κάποια μεσαιωνικά κατάλοιπα, όπως την αναπαλαιωμένη μεσαιωνική βρύση. Αυτή και άλλες βρύσες που δεν υφίστανται πια, τροφοδοτούσαν τον οικισμό με νερό από λαγούμι που σώζεται στη ρίζα του βουνού, κοντά σε νεόκτιστο μικρό ναό της Αγίας Αικατερίνης (γι αυτό και ονομάζεται λαγούμι της Αγίας Αικατείνης). Είναι άγνωστη η προέλευση του νερού, το λαγούμι πάντως τροφοδοτούσε επί αιώνες την κοινότητα με άφθονο και καλής ποιότητας νερό. Η εξασφάλιση νερού από το λαγούμι συνέβαλε στην οριστική εγκατάσταση εδώ των κατοίκων, που κατά καιρούς και για διάφορους λόγους μετακινούνταν από γειτονικούς οικισμούς, κυρίως από τον οικισμό του Αγίου Θωμά.

Πηγή: Σωκράτη Τ, Αντωνιάδη, Μεσαιωνικά Κατάλοιπα στην Επαρχία της Λάρνακας, Λάρνακα 2012

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s